Idiličnu sliku Starčevice narušava razbacano smeće

Sara Bojanić
Idiličnu sliku Starčevice narušava razbacano smeće

BANjALUKA - Stanovnici banjalučkog naselja Starčevica požalili su se da u pojedinim dijelovima ovog naselja nedostaje kanti za otpad, zbog čega se smeće razbacuje širom naselja, te da su primorani sami da ga skupljaju.

Dugogodišnji stanar naselja Starčevica Tihomir Gačić kazao je za “Glas Srpske” da nesavjesne komšije smeće bacaju na nepropisnim mjestima, ali da je do toga doveo nedostatak kanti.

- Svako jutro izvodim psa u šetnju i nalazim smeće razbacano u parkovima i oko klupa. Nerijetko sam pokupim smeće koje su nesavjesni pojedinci ostavili iza sebe - rekao je Gačić.

Dodaje da u dijelu naselja gdje živi ima šest zgrada sa oko 40 stanova.

- Ovdje ima mnogo stanara i neprihvatljivo je da u takvom naselju nema dovoljno kanti za smeće - kazao je Gačić.

Prema njegovim riječima, prioritet je da bude riješen problem sa otpadom, a da se tek onda uređuju parkovi i postavljaju klupe.

- Starčevica je naselje gdje ima mnogo dječijih parkova i klupa za odmor, što je divno, ali takvu sliku narušava smeće koje je razbacano posvuda - naglasio je Gačić.

Iz Gradske uprave su apelovali na građane da smeće odlažu na predviđena  mjesta kako bi grad izgledao ljepše i urednije.

- U toku je postupak javne nabavke kanti za smeće koje će po okončanju procedure biti postavljene gdje je potrebno - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Navode da će kante biti postavljene na mjesta koja su najkritičnija i tamo gdje su predložili građani.

- Ovom problemu doprinose nesavjesni građani. Česta je pojava da pojedinci nepropisno bacaju sitni otpad duž trotoara i šetališta iako su na tim mjestima postavljene korpe za smeće - navode iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ističu da je veliki broj kanti za otpad razbijen od strane nesavjesnih pojedinaca.

- Komunalna oprema je često na meti vandala, pa su tako kante uklonjene sa lokacija gdje su godinama postojale, jer su uništene od strane vandala i postale neupotrebljive - naglasili su iz ovog odjeljenja.

Žalbe

Iz mjesne zajednice Starčevica pojasnili su da sve žalbe građana uredno prosljeđuju nadležnom odjeljenju Gradske uprave.

- Do ovog problema najčešće dolazi zbog nesavjesnih pojedinaca. Ipak, kada građani prijave problem, nadležna služba preduzme potrebne mjere kako bi on bio riješen - poručili su iz MZ Starčevica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana