И “Инстаграм” пуни теретане

Јана Кезић
И “Инстаграм” пуни теретане

БАЊАЛУКА - Након љета, хладни и кишни дани враћају Бањалучане у градске теретане, у којима кажу да се код људи пробудила свијест о важности физичке активности, док са друге стране има и оних који на тренинге одлазе ради тренда и “Инстаграм” фотографија.

Разна истраживања су показала да и пет минута било којег облика физичке активности чини да се осјећамо задовољније и боље па се због тога у теретанама тражи мјесто више.

То потврђује и професор физичког васпитања и спорта, који ради у фитнес центру “Универсум” Горан Ђурица.

- У посљедње вријеме придаје се све већи значај тренинзима и здравом начину живота, а сада је управо тај јесењи период, када се људи након љета враћају у теретане - рекао је Ђурица за “Глас Српске”.

На питање да ли је одлазак у теретане постао “Инстаграм” тренд или грађани заиста одлазе ради стварања здравих навика, казао је да су мишљења подијељена.

- Сматрам да је више оних који тренирају и у теретане одлазе због здравља, док са друге стране у мањем проценту има и оних који долазе да се усликају - казао је Ђурица.

Објаснио је да су предности тренирања заиста вишеструке те истакао да му је веома драго што грађани то све више препознају.

- У данашње вријеме људи су под великим стресом, а мало се крећу и онда је тренинг управо неопходан, како за психу тако и за тијело - казао је Ђурица, додајући да су цијене чланарина исте као и лани.

Тренирање је, како каже, веома важно за оба пола те истиче да су жене некада више одлучивале за групне тренинге, док су мушкарци за теретане, али сада се и то изједначило.

И у фитнес студију “Супреме” кажу да се у посљедњих 15 дана повећао број чланова те истакли да се тренинзима придаје већи значај него прије.

- Осјети се разлика да се повећао капацитет у теретани, али када се направи неки пресјек, у периоду прије почетка пандемије, љети је увијек био мањи обим посла, али од 2020. године људи су активни и током топлих дана - рекли су у овом фитнес студију.

С обзиром на то да у понуди имају и теретану и фитнес, занимљива је чињеница, како кажу, да у теретани предњаче жене.

Испричали су да грађани првенствено долазе због здравља, али да у мањем обиму има и оних који на тренинге одлазе јер је то тренд.

- Примјетно је да у теретану долази доста младих дјевојака, које можда првенствено долазе због изгледа. По самом избору вјежби, јер раде самостално, видимо да су то вјежбе које обликују дијелове тијела које желе да истакну те можда због утицаја друштвених мрежа теже савршеном изгледу - казали су у студију “Супреме”.

Исто кажу и у спорт центру “Енергија”.

- Грађани у посљедње вријеме све више придају значај здравом начину живота и теретане су пуне, а на то је можда мало утицао “Инстаграм” - казали су у овом центру.

Ивана Божић каже да активно одлази у теретану и на фитнес већ двије године.

- То прија мом здрављу, а првенствено кичми. Након напорног дана на послу прија ми вечерњи тренинг, да разбистрим мисли и да добијем нову енергију - казала је Божићева.

Ријеч љекара

Специјалиста породичне медицине Гордана Савин каже да су за колективни развој свијести о значају физичке активности веома битни медији, као и савјети љекара.

- Ове седмице је обиљежен Свјетски дан срца и показало се да је управо мањак физичке активност главни узрок ризика хроничних болести, попут срчаних болести, можданих удара, дијабетеса те гојазности - рекла је она и додала да код тренинга није битна само контрола тјелесне тежине, него и превенција од настанка хроничних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана