Хуманитарно удружењe жена “Дуга”: Младе уче старим техникама израде змијањског веза

Јелена Танацковић
Хуманитарно удружењe жена “Дуга”: Младе уче старим техникама израде змијањског веза

Хуманитарно удружење жена “Дуга”, у оквиру пројекта “Мала школа змијањског веза”, организује током љета бесплатне радионице на којима ће најмлађе полазнике учити вјештинама плетења и везења.

Казали су ово из “Дуге” за “Глас Српске” и додали да ће млади полазници од осам до 15 година имати прилику да уче о споју прошлости и садашњости, традиционалног и модерног.

- Радионица “Мала школа змијањског веза” реализује се у Етно-кући “Дуга” од 4. јула до 25. августа и бесплатна је за све ученике. Ријеч је о “Дугином” пројекту који је први пут реализован прошле године, а циљ је да ученици науче о културној баштини, те да савладају технику израде змијањског веза - рекли су из “Дуге”.

Истакли су да ће полазници ове школе имати прилику да савладају неколико техника.

- С обзиром на то да је у питању змијањски вез, планирано је да ученици савладају технику покрстице, која је основна техника израде када је змијањски вез у питању - наводе из удружења.

Змијањски вез се налази на УНЕСКО-овој листи свјетске нематеријалне културне баштине од 2014. године као прво нематеријално добро из БиХ.

- Пројекти као што је “Мала школа змијањског веза” имају велики значај у едукацији ученика о нематеријалном културном насљеђу. Оно има велики значај у стварању и очувању културног идентитета нашег народа - кажу из удружења.

Додају да је популарност змијањског веза нагло порасла посљедњих година, како код домаћих и страних туриста, тако и код домицилног становништва.

- Преношење знања на дјецу и младе један је од циљева које чланице “Дуге” успјешно реализују. Ученици који су прошле године учествовали у “Малој школи змијањског веза” и остварили најбоље резултате ове године биће асистенти инструктора змијањског веза - рекли су из удружења и додали да су прошле године имали седам дјевојчица и два дјечака који су остварили веома значајне резултате.

Удружење

Хуманитарно удружење жена “Дуга” је прва невладина организација у Републици Српској, настала 1992. године спонтаним окупљањем Бањалучанки како би помогле становништву свих националности које се нашло у стању потребе.

- Тежимо да психолошки и економски оснажимо жене које су незапослене, сачувамо традицију и културу, односно народну умјетност хеклања, плетења, шивања, веза, ткања, керања, израде огрлица, сликања на свили и пренесемо на млађе генерације - наводе из удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана