Humanitarno udruženje žena “Duga”: Mlade uče starim tehnikama izrade zmijanjskog veza

Jelena Tanacković
Humanitarno udruženje žena “Duga”: Mlade uče starim tehnikama izrade zmijanjskog veza

Humanitarno udruženje žena “Duga”, u okviru projekta “Mala škola zmijanjskog veza”, organizuje tokom ljeta besplatne radionice na kojima će najmlađe polaznike učiti vještinama pletenja i vezenja.

Kazali su ovo iz “Duge” za “Glas Srpske” i dodali da će mladi polaznici od osam do 15 godina imati priliku da uče o spoju prošlosti i sadašnjosti, tradicionalnog i modernog.

- Radionica “Mala škola zmijanjskog veza” realizuje se u Etno-kući “Duga” od 4. jula do 25. avgusta i besplatna je za sve učenike. Riječ je o “Duginom” projektu koji je prvi put realizovan prošle godine, a cilj je da učenici nauče o kulturnoj baštini, te da savladaju tehniku izrade zmijanjskog veza - rekli su iz “Duge”.

Istakli su da će polaznici ove škole imati priliku da savladaju nekoliko tehnika.

- S obzirom na to da je u pitanju zmijanjski vez, planirano je da učenici savladaju tehniku pokrstice, koja je osnovna tehnika izrade kada je zmijanjski vez u pitanju - navode iz udruženja.

Zmijanjski vez se nalazi na UNESKO-ovoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine od 2014. godine kao prvo nematerijalno dobro iz BiH.

- Projekti kao što je “Mala škola zmijanjskog veza” imaju veliki značaj u edukaciji učenika o nematerijalnom kulturnom nasljeđu. Ono ima veliki značaj u stvaranju i očuvanju kulturnog identiteta našeg naroda - kažu iz udruženja.

Dodaju da je popularnost zmijanjskog veza naglo porasla posljednjih godina, kako kod domaćih i stranih turista, tako i kod domicilnog stanovništva.

- Prenošenje znanja na djecu i mlade jedan je od ciljeva koje članice “Duge” uspješno realizuju. Učenici koji su prošle godine učestvovali u “Maloj školi zmijanjskog veza” i ostvarili najbolje rezultate ove godine biće asistenti instruktora zmijanjskog veza - rekli su iz udruženja i dodali da su prošle godine imali sedam djevojčica i dva dječaka koji su ostvarili veoma značajne rezultate.

Udruženje

Humanitarno udruženje žena “Duga” je prva nevladina organizacija u Republici Srpskoj, nastala 1992. godine spontanim okupljanjem Banjalučanki kako bi pomogle stanovništvu svih nacionalnosti koje se našlo u stanju potrebe.

- Težimo da psihološki i ekonomski osnažimo žene koje su nezaposlene, sačuvamo tradiciju i kulturu, odnosno narodnu umjetnost heklanja, pletenja, šivanja, veza, tkanja, keranja, izrade ogrlica, slikanja na svili i prenesemo na mlađe generacije - navode iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana