Хуманисти на четири точка

Илијана Божић
Хуманисти на четири точка

“Такси солидарности”, који је након недавног укидања градског превоза почео бесплатно да превози здравствене раднике у граду, окупио је четири хуманитарца којима је жеља да у тренутној епидемиолошкој ситуацији изазваној вирусом корона што више олакшају свакодневицу медицинарима.

Организатор Душко Рожић казао је за “Глас Српске” да је ову племениту идеју добио од колеге из Београда, који је предсједник Организације “Српска солидарност”, чији је Душко члан.

- Грађани Србије и Српске сваке вечери аплаузом подржавају рад и залагање медицинског особља, а предсједник наше организације је сматрао да то није довољно и да треба на хуманији начин да им пружимо подршку. Радећи као таксиста дошао је на идеју да са колегама организује бесплатан превоз за оне који су на првој линији одбране од вируса корона. Вођени тим примјером, одлучили смо да и у нашем граду организујемо такву акцију - рекао је Душко и додао да се пријавило око 200 таксиста.

Душко каже да се након укидања градског превоза обратио Универзитетском клиничком центру РС и Дому здравља са овим приједлогом.

- Њихова реакција је била позитивна. На почетку акције био је само један такси возач, а потом су нам се прикључила још тројица. Тренутно је око 90 здравствених радника које возимо на посао - рекао је Рожић и додао да “Такси солидарности” функционише путем “Вибер групе”.

Нагласио је да се преко ове апликације уговарају вожње те да здравствени радници морају унапријед да најаве таксистима кад им треба превоз да би возачи могли да направе план вожњи.

- Они раде у двије смјене. Двојица су занемарила посао и посветила се акцији, док друга двојица и даље раде у својим такси фирмама. Они сипају гориво и раде о свом трошку. Међутим, како се повећава број људи којима је превоз неопходан, помоћ свих друштвено-одговориних фирми би нам добро дошла - рекао је Рожић.

Нагласио је да “Такси солидарности” покрива ужи дио града те да су им проблем приградска насеља, која су остала без јавног превоза.

- Највише медицинског особља возимо из Рамића, Барловаца, Куљана, Новоселије, Дебељака те ужег центра. Не можемо да покријемо Пискавицу, Слатину и Вериће због удаљености, али и малог број возача - рекао је Рожић.

Апеловао је да би им добродошла помоћ осталих таксиста, који и даље раде.

- Много би нам помогло кад би се у акцију укључиле и остале колеге, бар да обаве једну вожњу дневно - закључио је Душко.

Позив

Сви таксисти који желе да се прикључе акцији, али и сви здравствени радници којима је превоз потребан, могу да се јаве Душку Рожићу на телефон 065/365-125.

- Уколико се број таксиста повећа, проширићемо мрежу и на удаљеније дијелове града - рекао је Рожић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана