Humanisti na četiri točka

Ilijana Božić
Humanisti na četiri točka

“Taksi solidarnosti”, koji je nakon nedavnog ukidanja gradskog prevoza počeo besplatno da prevozi zdravstvene radnike u gradu, okupio je četiri humanitarca kojima je želja da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom korona što više olakšaju svakodnevicu medicinarima.

Organizator Duško Rožić kazao je za “Glas Srpske” da je ovu plemenitu ideju dobio od kolege iz Beograda, koji je predsjednik Organizacije “Srpska solidarnost”, čiji je Duško član.

- Građani Srbije i Srpske svake večeri aplauzom podržavaju rad i zalaganje medicinskog osoblja, a predsjednik naše organizacije je smatrao da to nije dovoljno i da treba na humaniji način da im pružimo podršku. Radeći kao taksista došao je na ideju da sa kolegama organizuje besplatan prevoz za one koji su na prvoj liniji odbrane od virusa korona. Vođeni tim primjerom, odlučili smo da i u našem gradu organizujemo takvu akciju - rekao je Duško i dodao da se prijavilo oko 200 taksista.

Duško kaže da se nakon ukidanja gradskog prevoza obratio Univerzitetskom kliničkom centru RS i Domu zdravlja sa ovim prijedlogom.

- Njihova reakcija je bila pozitivna. Na početku akcije bio je samo jedan taksi vozač, a potom su nam se priključila još trojica. Trenutno je oko 90 zdravstvenih radnika koje vozimo na posao - rekao je Rožić i dodao da “Taksi solidarnosti” funkcioniše putem “Viber grupe”.

Naglasio je da se preko ove aplikacije ugovaraju vožnje te da zdravstveni radnici moraju unaprijed da najave taksistima kad im treba prevoz da bi vozači mogli da naprave plan vožnji.

- Oni rade u dvije smjene. Dvojica su zanemarila posao i posvetila se akciji, dok druga dvojica i dalje rade u svojim taksi firmama. Oni sipaju gorivo i rade o svom trošku. Međutim, kako se povećava broj ljudi kojima je prevoz neophodan, pomoć svih društveno-odgovorinih firmi bi nam dobro došla - rekao je Rožić.

Naglasio je da “Taksi solidarnosti” pokriva uži dio grada te da su im problem prigradska naselja, koja su ostala bez javnog prevoza.

- Najviše medicinskog osoblja vozimo iz Ramića, Barlovaca, Kuljana, Novoselije, Debeljaka te užeg centra. Ne možemo da pokrijemo Piskavicu, Slatinu i Veriće zbog udaljenosti, ali i malog broj vozača - rekao je Rožić.

Apelovao je da bi im dobrodošla pomoć ostalih taksista, koji i dalje rade.

- Mnogo bi nam pomoglo kad bi se u akciju uključile i ostale kolege, bar da obave jednu vožnju dnevno - zaključio je Duško.

Poziv

Svi taksisti koji žele da se priključe akciji, ali i svi zdravstveni radnici kojima je prevoz potreban, mogu da se jave Dušku Rožiću na telefon 065/365-125.

- Ukoliko se broj taksista poveća, proširićemo mrežu i na udaljenije dijelove grada - rekao je Rožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana