Хуманисти Милановићима граде нови дом

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Све што је са својих десет прстију годинама градио Јовану Милановићу из бањалучког насеља Чесма нестало је у пожару који је прије скоро мјесец уништио кућу и радионицу. Ипак, у помоћ су му притекле комшије и пријатељи, који му помажу да обнови оно што је ватра у трену прогутала.

Вихор рата отјерао га је са родитељима и братом из родног Травника, а као аутомеханичар скућио се у Чесми.

Милановић се за “Глас Српске” присјетио тих страшних тренутака када је у пожару остао без имовине.

- Нерадо се присјећам. Било је страшно, али је најважније да нико није страдао. Кућа и радионица ће бити обновљене. Радио сам око аута. Спремник је био пун горива и дошло је до запаљења ауспуха. Покушао сам да ископчамо цријево, али се запалио пловак и тако је настао пожар. Ватрогасци су брзо дошли, али је ватра већ била захватила дрвену конструкцију. За два минута све је било у пламену. Бензин ми је отишао по руци. Морао сам на операцију пресађивања коже с ноге на десну шаку. Сада је боље, већ је срасло - испричао је Милановић.

Како каже од првог дана послије пожара пријатељи, њих око 30, прискочили су у помоћ, заврнули рукаве и кренули у обнову. Ако буде настављено оваквим темпом, процјена је да би се већ до љета могао уселити у нови дом. До тада ће боравити код брата.

- Све су очистили и одмах покренули акцију. Сви они знају да сам и ја ту уз њих када им нешто треба. Помажемо једни другима, ту смо и кад је добро и кад је невоља. Дугујем им велику захвалност - казао је Јован.

Захвалан је свима који су се укључили и дали свој допринос да би што прије обновио кућу, али и радионицу.

Подршка је прије неколико дана стигла и од градоначелника Драшка Станивуковића.

- Дошао је у уторак увече и дао новац да буде израђен кров - рекао је Јован. Како каже, сад чекају љепше дане да почну изградњу радионице.

- Вјерујем да ћу тада моћи и сам да радим, да ће рана скроз зарасти. Гаражу ћу поново направити. Све је изгорјело, радионица и алат. Радионица је била уз кућу, сада ћемо је одвојити. Најважније је да је жива глава - рекао је он. Додао је да се бави овим занатом од 2008. године, када је завршио средњу школу.

- Завршени су груби радови, сада слиједе унутрашњи. Невоље и недаће нас уједине, то је потврђено и овог пута - рекао је Јован.

Додао је да ако неко жели помоћи може и у грађевинском материјалу, јер су им сада неопходни керамика, санитарије, подови и глазура.

- Ко жели може уплатити новчану помоћ на жиро-рачун и то у Атос банци на име Марко Адамовић, на број жиро-рачуна 5672535000479352 - каже Јован.

Морална обавеза

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да породица Милановић из Чесме може да рачуна на помоћ града, али и његову личну помоћ. Истакао је да га је погодила вијест да је нашем младом суграђанину изгорјела кућа и радионица од које је живио.

- Осјећао сам моралну обавезу да се одазовем акцији коју су организовали његови пријатељи и комшије и пружим подршку. Након десет дана уз слогу је покривена кућа, а у плану је и обнова радионице - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана