Humanisti Milanovićima grade novi dom

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Sve što je sa svojih deset prstiju godinama gradio Jovanu Milanoviću iz banjalučkog naselja Česma nestalo je u požaru koji je prije skoro mjesec uništio kuću i radionicu. Ipak, u pomoć su mu pritekle komšije i prijatelji, koji mu pomažu da obnovi ono što je vatra u trenu progutala.

Vihor rata otjerao ga je sa roditeljima i bratom iz rodnog Travnika, a kao automehaničar skućio se u Česmi.

Milanović se za “Glas Srpske” prisjetio tih strašnih trenutaka kada je u požaru ostao bez imovine.

- Nerado se prisjećam. Bilo je strašno, ali je najvažnije da niko nije stradao. Kuća i radionica će biti obnovljene. Radio sam oko auta. Spremnik je bio pun goriva i došlo je do zapaljenja auspuha. Pokušao sam da iskopčamo crijevo, ali se zapalio plovak i tako je nastao požar. Vatrogasci su brzo došli, ali je vatra već bila zahvatila drvenu konstrukciju. Za dva minuta sve je bilo u plamenu. Benzin mi je otišao po ruci. Morao sam na operaciju presađivanja kože s noge na desnu šaku. Sada je bolje, već je sraslo - ispričao je Milanović.

Kako kaže od prvog dana poslije požara prijatelji, njih oko 30, priskočili su u pomoć, zavrnuli rukave i krenuli u obnovu. Ako bude nastavljeno ovakvim tempom, procjena je da bi se već do ljeta mogao useliti u novi dom. Do tada će boraviti kod brata.

- Sve su očistili i odmah pokrenuli akciju. Svi oni znaju da sam i ja tu uz njih kada im nešto treba. Pomažemo jedni drugima, tu smo i kad je dobro i kad je nevolja. Dugujem im veliku zahvalnost - kazao je Jovan.

Zahvalan je svima koji su se uključili i dali svoj doprinos da bi što prije obnovio kuću, ali i radionicu.

Podrška je prije nekoliko dana stigla i od gradonačelnika Draška Stanivukovića.

- Došao je u utorak uveče i dao novac da bude izrađen krov - rekao je Jovan. Kako kaže, sad čekaju ljepše dane da počnu izgradnju radionice.

- Vjerujem da ću tada moći i sam da radim, da će rana skroz zarasti. Garažu ću ponovo napraviti. Sve je izgorjelo, radionica i alat. Radionica je bila uz kuću, sada ćemo je odvojiti. Najvažnije je da je živa glava - rekao je on. Dodao je da se bavi ovim zanatom od 2008. godine, kada je završio srednju školu.

- Završeni su grubi radovi, sada slijede unutrašnji. Nevolje i nedaće nas ujedine, to je potvrđeno i ovog puta - rekao je Jovan.

Dodao je da ako neko želi pomoći može i u građevinskom materijalu, jer su im sada neophodni keramika, sanitarije, podovi i glazura.

- Ko želi može uplatiti novčanu pomoć na žiro-račun i to u Atos banci na ime Marko Adamović, na broj žiro-računa 5672535000479352 - kaže Jovan.

Moralna obaveza

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da porodica Milanović iz Česme može da računa na pomoć grada, ali i njegovu ličnu pomoć. Istakao je da ga je pogodila vijest da je našem mladom sugrađaninu izgorjela kuća i radionica od koje je živio.

- Osjećao sam moralnu obavezu da se odazovem akciji koju su organizovali njegovi prijatelji i komšije i pružim podršku. Nakon deset dana uz slogu je pokrivena kuća, a u planu je i obnova radionice - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana