Хладни дани потрошили залихе огрева

Илијана Божић
Хладни дани потрошили залихе огрева

Сњежне падавине и хладније вријеме навели су многе Бањалучане да поново купују огрев. Почетак прољећа обиљежио је снијег, а метеоролози најављују падавине и ниске температуре те многи претражују по интернету гдје могу да пазаре дрва или пелет.

Цијене су, према ријечима купаца, ниже него у септембру, када је потражња била у јеку и када је метар дрва са цијепањем коштао и до 110 КМ.

Пензионер Предраг Јелић из Лазарева рекао је да је јесенас купио десет метара букових дрва, за шта је издвојио 800 КМ.

- Нисам се надао снијегу и захлађењу, нарочито након високих температура почетком марта. Купио сам десет метара и то би требало да ми буде довољно за ову сезону, али се надам да ће ми остати и за наредну зиму. Прошле године сам закаснио и потрошио више новца, јер је метар дрва у септембру коштао 100 КМ - рекао је Јелић.

Миодраг Марковић из Кочићевог вијенца казао је да сваке године у прољеће или почетком љета набави дрва за нову сезону, али да је ове године поранио због тренутне епидемиолошке ситуације, али и због захлађења.

- Цијела породица је сада због епидемије стално у кући па ложимо цијели дан. Понестало ми је дрва па сам купио двије палете цјепаница, јер је у оваквој ситуацији тешко пронаћи некога ко би дошао да ми исцијепа, а ја сам већ стар за те послове. Палете сам платио 320 КМ - рекао је Марковић.

Они који се баве сјечом и продајом дрва истичу да од средине марта грађани све чешће зову и купују огрев.

- Људи зову, посла имамо. Често ме питају да ли има довољно дрва, јер се прибојавају да не остану без огрева. Неки допуњавају постојеће залихе, а неки су већ све потрошили. Букова и грабова дрва у метарицама коштају 80 КМ. Метар изрезаних дрва кошта 85 КМ, а исцијепаних 90 КМ - рекао је један продавац који није желио да му наводимо име.

Његов колега продаје само палете исцијепаних дрва, а како нам је казао, палета кошта 160 КМ.

Посљедњих година грађани све чешће прелазе на пелет, па је већа и потражња за овом врстом огрева. Из предузећа “Дрвопродекс”, које се бави производњом пелета, истакли су да је потражња повећана, али не драстично.

- Многи нису очекивали хладноћу, па кад су видјели снијег и хладније вријеме, почели су да допуњавају залихе са 200, 300 килограма или палетом, двјема дрва максимално - рекли су из “Дрвопродекса”.  ++

Пелет

Из предузећа “Дрвопродекс” истакли су да су цијене пелета ниже за 20 КМ.

- Тона пелета сада кошта 330 КМ, а била је 350 КМ. Од тога колико је домаћинство зависи и количина палета. Осим тога, неко воли да му је топлије, па ће потрошити више. Поједини грађани преко зиме потроше три, а други десет тона - рекли су из овог предузећа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана