Hladni dani potrošili zalihe ogreva

Ilijana Božić
Hladni dani potrošili zalihe ogreva

Snježne padavine i hladnije vrijeme naveli su mnoge Banjalučane da ponovo kupuju ogrev. Početak proljeća obilježio je snijeg, a meteorolozi najavljuju padavine i niske temperature te mnogi pretražuju po internetu gdje mogu da pazare drva ili pelet.

Cijene su, prema riječima kupaca, niže nego u septembru, kada je potražnja bila u jeku i kada je metar drva sa cijepanjem koštao i do 110 KM.

Penzioner Predrag Jelić iz Lazareva rekao je da je jesenas kupio deset metara bukovih drva, za šta je izdvojio 800 KM.

- Nisam se nadao snijegu i zahlađenju, naročito nakon visokih temperatura početkom marta. Kupio sam deset metara i to bi trebalo da mi bude dovoljno za ovu sezonu, ali se nadam da će mi ostati i za narednu zimu. Prošle godine sam zakasnio i potrošio više novca, jer je metar drva u septembru koštao 100 KM - rekao je Jelić.

Miodrag Marković iz Kočićevog vijenca kazao je da svake godine u proljeće ili početkom ljeta nabavi drva za novu sezonu, ali da je ove godine poranio zbog trenutne epidemiološke situacije, ali i zbog zahlađenja.

- Cijela porodica je sada zbog epidemije stalno u kući pa ložimo cijeli dan. Ponestalo mi je drva pa sam kupio dvije palete cjepanica, jer je u ovakvoj situaciji teško pronaći nekoga ko bi došao da mi iscijepa, a ja sam već star za te poslove. Palete sam platio 320 KM - rekao je Marković.

Oni koji se bave sječom i prodajom drva ističu da od sredine marta građani sve češće zovu i kupuju ogrev.

- Ljudi zovu, posla imamo. Često me pitaju da li ima dovoljno drva, jer se pribojavaju da ne ostanu bez ogreva. Neki dopunjavaju postojeće zalihe, a neki su već sve potrošili. Bukova i grabova drva u metaricama koštaju 80 KM. Metar izrezanih drva košta 85 KM, a iscijepanih 90 KM - rekao je jedan prodavac koji nije želio da mu navodimo ime.

Njegov kolega prodaje samo palete iscijepanih drva, a kako nam je kazao, paleta košta 160 KM.

Posljednjih godina građani sve češće prelaze na pelet, pa je veća i potražnja za ovom vrstom ogreva. Iz preduzeća “Drvoprodeks”, koje se bavi proizvodnjom peleta, istakli su da je potražnja povećana, ali ne drastično.

- Mnogi nisu očekivali hladnoću, pa kad su vidjeli snijeg i hladnije vrijeme, počeli su da dopunjavaju zalihe sa 200, 300 kilograma ili paletom, dvjema drva maksimalno - rekli su iz “Drvoprodeksa”.  ++

Pelet

Iz preduzeća “Drvoprodeks” istakli su da su cijene peleta niže za 20 KM.

- Tona peleta sada košta 330 KM, a bila je 350 KM. Od toga koliko je domaćinstvo zavisi i količina paleta. Osim toga, neko voli da mu je toplije, pa će potrošiti više. Pojedini građani preko zime potroše tri, a drugi deset tona - rekli su iz ovog preduzeća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana