Губитке ће закрпити из ребаланса буџета

Александар Стојановић
Губитке ће закрпити из ребаланса буџета

Нико не зна до када ће актуелна ситуација трајати и какве ће финансијске посљедице оставити на буџет града. Ребаланс буџета је свакако планиран када се сведу биланси за прошлу годину, али сада се све пореметило и очекујемо већи пад прихода.

Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић за "Глас Српске" на питање како ће се тренутна ситуација одразити на пројекте који су планирани за ову годину.

Како је нагласио, највећи инфраструктурни пројекти за које су већ потписани уговори или је почела њихова реализација, као што је изградња моста у Доцу и кружног тока код "Леснине", нису угрожени и биће завршени.

На сједници Штаба за ванредне ситуације, која је одржана у недјељу, усвојен је сет економских мјера за помоћ привредницима, а најзначајнија је коришћење гарантног фонда од 500.000 КМ за субвенционисање камата кредита за ликвидност пословних субјеката.

- До 5. маја биће креиран електронски упитник у којем ће привредници моћи навести информације о паду прихода у односу на март прошле године, броју запослених и другим потешкоћама. Такође, биће субвенционисано плаћање комуналне таксе за 100 одсто уколико лице није радило, а 50 одсто уколико је рад био скраћен. Привредници ће бити ослобођени плаћања закупнина јавних површина и пословних простора у власништву града на период од три мјесеца - казали су из Градске управе.

Како "Глас Српске" незванично сазнаје, појединим одјељењима у Градској управи већ је наложено да ревидирају и размотре пројекте планиране за ову годину, јер је ситуација тренутно неизвјесна и мораће бити одређени приоритети.

Начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар казала је "Гласу Српске" да сви корисници буџета тренутно преиспитују приоритете потрошње те да се сада реализују само активности које не могу бити пролонгиране.

- Генерално, буџетом ће до 30. јуна бити управљано на начин да одустајањем од дијела потрошње не утичемо додатно на успоравање привредних активности, да подршка удружењима грађана и њиховим пројектима буде рационализована, али да не буде заустављено њихово функционисање. Дио расхода ће аутоматски бити смањен самом чињеницом да неки пројекти и манифестације неће бити одржани или ће бити пролонгирани - казала је Шљиварева.

Она је додала да се очекује да ће обрачуном извршења буџета за прошлу годину бити остварен одређен суфицит, који ће бити искоришћен за капиталне инвестиције и превазилажење очекиваних потешкоћа у пуњењу буџета за ову годину.

- Извјесно је да ће се вршити ребаланс градског буџета те да ће буџетски оквир бити умањен. Међутим, унутрашњим уштедама и прерасподјелама средстава настојаће се обезбиједити оптималан омјер финансирања законских и уговорених обавеза, дознака појединцима и удружењима, инвестиционих активности на територији града, али и помоћи предузетницима и привредницима - закључила је Шљиварева.

Отказани Конкурси

Градска управа је раније објавила да је већина јавних позива пролонгирана до даљег, док је међународни конкурс за идејно рјешење мултифункционалне дворане одгођен до 21. маја.

- Ријеч је о три јавна позива Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, конкурсу за лицитацију пољопривредног земљишта, као и позиву заједницама етажних власника за суфинансирање замјене расвјете у стубиштима и конкурсу за бањско лијечење - казали су тада из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана