Gubitke će zakrpiti iz rebalansa budžeta

Aleksandar Stojanović
Gubitke će zakrpiti iz rebalansa budžeta

Niko ne zna do kada će aktuelna situacija trajati i kakve će finansijske posljedice ostaviti na budžet grada. Rebalans budžeta je svakako planiran kada se svedu bilansi za prošlu godinu, ali sada se sve poremetilo i očekujemo veći pad prihoda.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić za "Glas Srpske" na pitanje kako će se trenutna situacija odraziti na projekte koji su planirani za ovu godinu.

Kako je naglasio, najveći infrastrukturni projekti za koje su već potpisani ugovori ili je počela njihova realizacija, kao što je izgradnja mosta u Docu i kružnog toka kod "Lesnine", nisu ugroženi i biće završeni.

Na sjednici Štaba za vanredne situacije, koja je održana u nedjelju, usvojen je set ekonomskih mjera za pomoć privrednicima, a najznačajnija je korišćenje garantnog fonda od 500.000 KM za subvencionisanje kamata kredita za likvidnost poslovnih subjekata.

- Do 5. maja biće kreiran elektronski upitnik u kojem će privrednici moći navesti informacije o padu prihoda u odnosu na mart prošle godine, broju zaposlenih i drugim poteškoćama. Takođe, biće subvencionisano plaćanje komunalne takse za 100 odsto ukoliko lice nije radilo, a 50 odsto ukoliko je rad bio skraćen. Privrednici će biti oslobođeni plaćanja zakupnina javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu grada na period od tri mjeseca - kazali su iz Gradske uprave.

Kako "Glas Srpske" nezvanično saznaje, pojedinim odjeljenjima u Gradskoj upravi već je naloženo da revidiraju i razmotre projekte planirane za ovu godinu, jer je situacija trenutno neizvjesna i moraće biti određeni prioriteti.

Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar kazala je "Glasu Srpske" da svi korisnici budžeta trenutno preispituju prioritete potrošnje te da se sada realizuju samo aktivnosti koje ne mogu biti prolongirane.

- Generalno, budžetom će do 30. juna biti upravljano na način da odustajanjem od dijela potrošnje ne utičemo dodatno na usporavanje privrednih aktivnosti, da podrška udruženjima građana i njihovim projektima bude racionalizovana, ali da ne bude zaustavljeno njihovo funkcionisanje. Dio rashoda će automatski biti smanjen samom činjenicom da neki projekti i manifestacije neće biti održani ili će biti prolongirani - kazala je Šljivareva.

Ona je dodala da se očekuje da će obračunom izvršenja budžeta za prošlu godinu biti ostvaren određen suficit, koji će biti iskorišćen za kapitalne investicije i prevazilaženje očekivanih poteškoća u punjenju budžeta za ovu godinu.

- Izvjesno je da će se vršiti rebalans gradskog budžeta te da će budžetski okvir biti umanjen. Međutim, unutrašnjim uštedama i preraspodjelama sredstava nastojaće se obezbijediti optimalan omjer finansiranja zakonskih i ugovorenih obaveza, doznaka pojedincima i udruženjima, investicionih aktivnosti na teritoriji grada, ali i pomoći preduzetnicima i privrednicima - zaključila je Šljivareva.

Otkazani Konkursi

Gradska uprava je ranije objavila da je većina javnih poziva prolongirana do daljeg, dok je međunarodni konkurs za idejno rješenje multifunkcionalne dvorane odgođen do 21. maja.

- Riječ je o tri javna poziva Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, konkursu za licitaciju poljoprivrednog zemljišta, kao i pozivu zajednicama etažnih vlasnika za sufinansiranje zamjene rasvjete u stubištima i konkursu za banjsko liječenje - kazali su tada iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana