Грталице у приправности већ од 15. новембра

Тамара Бубњевић, Маја Станојевић
Грталице у приправности већ од 15. новембра

БАЊАЛУКА - Грталице Зимске службе ће бити у приправности већ од понедјељка, 15. новембра, иако метеоролози не најављују скоре сњежне падавине.

Како је саопштено из Градске управе за одржавање проходности саобраћајница и чишћења бијелог покривача са тротоара, тргова, мостова, локалних и некатегорисаних путева биће издвојен 2,1 милион КМ буџетских средстава.

- Зимска служба ангажована је од 15. новембра ове до 15. марта наредне године. Уколико временске прилике буду то захтијевале, није искључена могућност да буду на располагању грађанима и ван овог временског оквира.

- рекли су из Градске управе.

Додали су да се за рашчишћавање снијега могу ослонити на 60 камиона, 20 трактора и 30 грађевинских машина. Поред тога предвиђено је ангажовање и око 140 радника за ручно уклањање бијелог покривача.

У свим предузећима потврдили су за “Глас Српске” да су спремни за зимску сезону.

- На залихама имамо 200 тона соли и абразивног материјала, којим ћемо омогућити неометано одвијање саобраћаја. Наш дјелокруг су између осталог подручја приградских насеља Кола, Доња Кола, Голеши, Сарачица и Чокорска поља - рекли су из предузећа “Грађење Ђурић” .

И у осталим предузећима која су “задужила” градска подручја за чишћење током зиме истичу да што се њих тиче снијег сутра може пасти.

- Имамо устаљени план и програм већ двадесет година, тако да немамо никаквих проблема. Располажемо са машинама за чишћење, камионима, радницима, тракторима, грејдерима, булдожерима и на свакој машини имамо по два радника, дакле неких двадесетак радника укупно - рекао је директор фирме “Врт дизајн & тренд” Бошко Батар.

Треба подсјетити да су и грађани дужни да испред улаза у зграде или пословне објекте очисте снијег. Такође, забрањено је избацивати га из дворишта на улицу да не би били затрпани сливници и шахтови.

Очекивања грађана

Грађани се надају да ће улице бити чисте а коловози проходни током цијеле зиме.

- Вјерујемо у наше путаре и да их неће изненадити снијег у јануару, како влада пошалица у нашем народу. Протеклих година није било великих снијежних падавина па није ни било потреба да много интервенишу. По мом мишљењу је опаснији лед од снијега, пошто сам у нешто познијим годинама бојим се ломова руку, ногу, кукова... Зато ћемо се уздати у наше граталице и чистаче снијега и леда - рекао је пензионер са Старчевице Симо Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана