Grtalice u pripravnosti već od 15. novembra

Tamara Bubnjević, Maja Stanojević
Grtalice u pripravnosti već od 15. novembra

BANjALUKA - Grtalice Zimske službe će biti u pripravnosti već od ponedjeljka, 15. novembra, iako meteorolozi ne najavljuju skore snježne padavine.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave za održavanje prohodnosti saobraćajnica i čišćenja bijelog pokrivača sa trotoara, trgova, mostova, lokalnih i nekategorisanih puteva biće izdvojen 2,1 milion KM budžetskih sredstava.

- Zimska služba angažovana je od 15. novembra ove do 15. marta naredne godine. Ukoliko vremenske prilike budu to zahtijevale, nije isključena mogućnost da budu na raspolaganju građanima i van ovog vremenskog okvira.

- rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da se za raščišćavanje snijega mogu osloniti na 60 kamiona, 20 traktora i 30 građevinskih mašina. Pored toga predviđeno je angažovanje i oko 140 radnika za ručno uklanjanje bijelog pokrivača.

U svim preduzećima potvrdili su za “Glas Srpske” da su spremni za zimsku sezonu.

- Na zalihama imamo 200 tona soli i abrazivnog materijala, kojim ćemo omogućiti neometano odvijanje saobraćaja. Naš djelokrug su između ostalog područja prigradskih naselja Kola, Donja Kola, Goleši, Saračica i Čokorska polja - rekli su iz preduzeća “Građenje Đurić” .

I u ostalim preduzećima koja su “zadužila” gradska područja za čišćenje tokom zime ističu da što se njih tiče snijeg sutra može pasti.

- Imamo ustaljeni plan i program već dvadeset godina, tako da nemamo nikakvih problema. Raspolažemo sa mašinama za čišćenje, kamionima, radnicima, traktorima, grejderima, buldožerima i na svakoj mašini imamo po dva radnika, dakle nekih dvadesetak radnika ukupno - rekao je direktor firme “Vrt dizajn & trend” Boško Batar.

Treba podsjetiti da su i građani dužni da ispred ulaza u zgrade ili poslovne objekte očiste snijeg. Takođe, zabranjeno je izbacivati ga iz dvorišta na ulicu da ne bi bili zatrpani slivnici i šahtovi.

Očekivanja građana

Građani se nadaju da će ulice biti čiste a kolovozi prohodni tokom cijele zime.

- Vjerujemo u naše putare i da ih neće iznenaditi snijeg u januaru, kako vlada pošalica u našem narodu. Proteklih godina nije bilo velikih sniježnih padavina pa nije ni bilo potreba da mnogo intervenišu. Po mom mišljenju je opasniji led od snijega, pošto sam u nešto poznijim godinama bojim se lomova ruku, nogu, kukova... Zato ćemo se uzdati u naše gratalice i čistače snijega i leda - rekao je penzioner sa Starčevice Simo Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana