Градско гријање најбезбједније

Илијана Божић
Градско гријање најбезбједније

БАЊАЛУКА - Најлакши и најбезбједнији начин гријања у стамбеним и пословним објектима је градско гријање, које, за разлику од осталих видова гријања, не ствара ризик од потенцијалних опасности, што потврђују стручњаци, али и крајњи корисници услуга.

 

Предсједник ЗЕВ-а у улици Драгише Васића 6 Дамир Пепић је истакао да су станари ове зграде веома задовољни градским гријањем.

- Задовољнији смо услугама предузећа “Еко топлане” јер нам је обезбијеђено цјелодневно гријање током 24 часа. Топло нам је и током ноћи, за разлику од ранијих периода, када су радијаторе гасили у 22 часа па смо у току ноћи морали устајати да се покривамо додатним покривачима, јер је у становима било хладно - рекао је Пепић.

Истакао је да је ово најбезбједнији, најједноставнији, али и најчистији вид, јер станари не треба да размишљају да ли су укључили или искључили гријање, а немају ни проблем са уношењем огрева, чишћење пећи и слично.

- Већина станара нашег ЗЕВ-а користи градско гријање. Један дио корисника се одјавио раније, јер је квалитет гријања тад био лошији. Тај тренд је заустављен откако су почеле да грију “Еко топлане” - казао је Пепић.

Искључивањем са топлификационе мреже ствара се ризик у вези са безбједношћу и квалитетом гријања, како за појединачног тако и за остале кориснике на мрежи. Машински инжењер Крсто Батинић каже да с аспекта снабдијевања сваки корисник треба да одлучи који ниво комфора жели да постигне те да сваки систем, ако буде изведен правилно, треба да даје задовољавајуће резултате.

- Што се тиче безбједности и опасности од пожара, код прикључка на градску топлану нема никакве опасности. Немате никакве инсталације, котлове, циркулационе пумпе у стану. Топла вода струји кроз радијаторе, тако да нема никакве опасности од пожара. Са тог аспекта градско гријање је најбезбједније - рекао је Батинић.

Истакао је да приликом искључивања са мреже градских топлана долази до повећања потребне количине топлоте за гријање сусједних станова те да они који станују у објектима колективног становања морају бити свјесни да утичу и на квалитет гријања комшија.

- Да би се и сами корисници били стимулисани на рационално коришћење и уштеду топлотне енергије, градске топлане би требало да омогуће плаћање по утрошку путем калориметра. Постоји Правилник за енергетске карактеристике зграда, који дефинише које су минималне вриједности коефицијента пролаза топлоте за спољне и за унутрашње зидове према негријаним и према гријаним просторима - истакао је Батинић.

Нагласио је да је вриједност дозвољених коефицијената пролаза за унутрашње зидове обично виша око три пута од дозвољене вриједности коефицијената пролаза за спољне зидове.

- Разлог је претпоставка да се сви станови једнако грију. Наравно, ако је ваш стан окружен негријаним становима, нормално је да ћете ви имати већу потрошњу топлоте да бисте постигли задовољавајуће параметре температуре у стану - рекао је Батинић.

Ватрогасци

Командант Ватрогасне бригаде Бањалука Мирослав Малинић каже да су други видови гријања много ризичнији него гријање путем топлане, јер само у том случају нема опасности од запаљења.

- Топлотна енергија вама се шаље, то је најбезбједнији начин гријања за објекат, јер не може доћи ни до каквог запаљења коришћењем градског гријања - рекао је Малинић и додао да су прошлог мјесеца имали три случаја запаљења димњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана