Gradsko grijanje najbezbjednije

Ilijana Božić
Gradsko grijanje najbezbjednije

BANjALUKA - Najlakši i najbezbjedniji način grijanja u stambenim i poslovnim objektima je gradsko grijanje, koje, za razliku od ostalih vidova grijanja, ne stvara rizik od potencijalnih opasnosti, što potvrđuju stručnjaci, ali i krajnji korisnici usluga.

 

Predsjednik ZEV-a u ulici Dragiše Vasića 6 Damir Pepić je istakao da su stanari ove zgrade veoma zadovoljni gradskim grijanjem.

- Zadovoljniji smo uslugama preduzeća “Eko toplane” jer nam je obezbijeđeno cjelodnevno grijanje tokom 24 časa. Toplo nam je i tokom noći, za razliku od ranijih perioda, kada su radijatore gasili u 22 časa pa smo u toku noći morali ustajati da se pokrivamo dodatnim pokrivačima, jer je u stanovima bilo hladno - rekao je Pepić.

Istakao je da je ovo najbezbjedniji, najjednostavniji, ali i najčistiji vid, jer stanari ne treba da razmišljaju da li su uključili ili isključili grijanje, a nemaju ni problem sa unošenjem ogreva, čišćenje peći i slično.

- Većina stanara našeg ZEV-a koristi gradsko grijanje. Jedan dio korisnika se odjavio ranije, jer je kvalitet grijanja tad bio lošiji. Taj trend je zaustavljen otkako su počele da griju “Eko toplane” - kazao je Pepić.

Isključivanjem sa toplifikacione mreže stvara se rizik u vezi sa bezbjednošću i kvalitetom grijanja, kako za pojedinačnog tako i za ostale korisnike na mreži. Mašinski inženjer Krsto Batinić kaže da s aspekta snabdijevanja svaki korisnik treba da odluči koji nivo komfora želi da postigne te da svaki sistem, ako bude izveden pravilno, treba da daje zadovoljavajuće rezultate.

- Što se tiče bezbjednosti i opasnosti od požara, kod priključka na gradsku toplanu nema nikakve opasnosti. Nemate nikakve instalacije, kotlove, cirkulacione pumpe u stanu. Topla voda struji kroz radijatore, tako da nema nikakve opasnosti od požara. Sa tog aspekta gradsko grijanje je najbezbjednije - rekao je Batinić.

Istakao je da prilikom isključivanja sa mreže gradskih toplana dolazi do povećanja potrebne količine toplote za grijanje susjednih stanova te da oni koji stanuju u objektima kolektivnog stanovanja moraju biti svjesni da utiču i na kvalitet grijanja komšija.

- Da bi se i sami korisnici bili stimulisani na racionalno korišćenje i uštedu toplotne energije, gradske toplane bi trebalo da omoguće plaćanje po utrošku putem kalorimetra. Postoji Pravilnik za energetske karakteristike zgrada, koji definiše koje su minimalne vrijednosti koeficijenta prolaza toplote za spoljne i za unutrašnje zidove prema negrijanim i prema grijanim prostorima - istakao je Batinić.

Naglasio je da je vrijednost dozvoljenih koeficijenata prolaza za unutrašnje zidove obično viša oko tri puta od dozvoljene vrijednosti koeficijenata prolaza za spoljne zidove.

- Razlog je pretpostavka da se svi stanovi jednako griju. Naravno, ako je vaš stan okružen negrijanim stanovima, normalno je da ćete vi imati veću potrošnju toplote da biste postigli zadovoljavajuće parametre temperature u stanu - rekao je Batinić.

Vatrogasci

Komandant Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić kaže da su drugi vidovi grijanja mnogo rizičniji nego grijanje putem toplane, jer samo u tom slučaju nema opasnosti od zapaljenja.

- Toplotna energija vama se šalje, to je najbezbjedniji način grijanja za objekat, jer ne može doći ni do kakvog zapaljenja korišćenjem gradskog grijanja - rekao je Malinić i dodao da su prošlog mjeseca imali tri slučaja zapaljenja dimnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana