Градска управа заводи урбанистички ред: Прије градње неопходан печат и за фасаду

Тамара Бубњевић
Градска управа заводи урбанистички ред: Прије градње неопходан печат и за фасаду

БАЊАЛУКА - Поједини објекти у ужем центру града већ годинама због изгледа наилазе на негативне критике јавности, због чега је Скупштина донијела одлуку о формирању комисије која ће у будућности издавати одобрења за изглед фасаде прије изградње зграда.

Саопштили су ово из Градске управе и додали да је градоначелник Драшко Станивуковић именовао поменуто тијело. У урбаном дијелу града од сада ће обавеза стручњака бити да издају одобрења за фасаде и на тај начин их уклапају у урбану цјелину. Када они ураде свој посао, да би дошло до изградње, зелено свјетло ће морати да да новоформирана Комисија за верификацију идејних рјешења фасада за изградњу објеката.

- У протеклом периоду одређена архитектонска рјешења објеката, чија изградња је у току или је планирана, наилазила су на критику стручне, али и шире јавности. Зато ће убудуће бити спријечена изградња објеката који су у недвосмисленом сукобу са простором у којем би били грађени, а њихова реализација би нанијела непоправљиву штету граду - рекли су из Градске управе.

Овом одлуком обухваћени су колективно-стамбени и пословни објекти.

Комисији за верификацију идејних рјешења инвеститори ће морати да пошаљу приједлог изгледа фасада за зграде које ће градити у посебној и првој зони градског грађевинског земљишта, казали су из Градске управе.

- Надамо се да ће ова одлука пробудити свијест о значају пружања најквалитетнијих архитектонских рјешења и мотивисати стручњаке да покажу што креативније идеје - истакли су из Градске управе и додали да ће комисија у урбаном подручју града обезбиједити поштовање задатих урбанистичких параметара и локације.

Грађани истичу да је праћење изгледа појединих објеката, односно фасада квалитетан потез којим ће бити спријечена шароликост бар у најужем центру града.

- Имамо насеља гдје је на малом простору шест зграда различитих боја и изгледа. Сматрам да би било неопходно и естетски много љепше када би то било уједначеније. Не мора бити једнообразно, али приближно исто би морало бити - сматра становник Старчевице Владимир Сумоња.

Идејно рјешење

Скупштина града усвојила је 13. јула Одлуку о допуни Одлуке о уређењу простора и грађевинског земљишта.

- Управо овом одлуком дефинисано је да је за изградњу нових и доградњу, надоградњу и реконструкцију постојећих колективних стамбених, колективно-стамбених објеката и пословних објеката у посебној и првој зони градског грађевинског земљишта потребно доставити идејно рјешење фасада које ће бити предмет верификације код надлежне комисије - наведено је у саопштењу Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана