Gradska uprava zavodi urbanistički red: Prije gradnje neophodan pečat i za fasadu

Tamara Bubnjević
Gradska uprava zavodi urbanistički red: Prije gradnje neophodan pečat i za fasadu

BANjALUKA - Pojedini objekti u užem centru grada već godinama zbog izgleda nailaze na negativne kritike javnosti, zbog čega je Skupština donijela odluku o formiranju komisije koja će u budućnosti izdavati odobrenja za izgled fasade prije izgradnje zgrada.

Saopštili su ovo iz Gradske uprave i dodali da je gradonačelnik Draško Stanivuković imenovao pomenuto tijelo. U urbanom dijelu grada od sada će obaveza stručnjaka biti da izdaju odobrenja za fasade i na taj način ih uklapaju u urbanu cjelinu. Kada oni urade svoj posao, da bi došlo do izgradnje, zeleno svjetlo će morati da da novoformirana Komisija za verifikaciju idejnih rješenja fasada za izgradnju objekata.

- U proteklom periodu određena arhitektonska rješenja objekata, čija izgradnja je u toku ili je planirana, nailazila su na kritiku stručne, ali i šire javnosti. Zato će ubuduće biti spriječena izgradnja objekata koji su u nedvosmislenom sukobu sa prostorom u kojem bi bili građeni, a njihova realizacija bi nanijela nepopravljivu štetu gradu - rekli su iz Gradske uprave.

Ovom odlukom obuhvaćeni su kolektivno-stambeni i poslovni objekti.

Komisiji za verifikaciju idejnih rješenja investitori će morati da pošalju prijedlog izgleda fasada za zgrade koje će graditi u posebnoj i prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta, kazali su iz Gradske uprave.

- Nadamo se da će ova odluka probuditi svijest o značaju pružanja najkvalitetnijih arhitektonskih rješenja i motivisati stručnjake da pokažu što kreativnije ideje - istakli su iz Gradske uprave i dodali da će komisija u urbanom području grada obezbijediti poštovanje zadatih urbanističkih parametara i lokacije.

Građani ističu da je praćenje izgleda pojedinih objekata, odnosno fasada kvalitetan potez kojim će biti spriječena šarolikost bar u najužem centru grada.

- Imamo naselja gdje je na malom prostoru šest zgrada različitih boja i izgleda. Smatram da bi bilo neophodno i estetski mnogo ljepše kada bi to bilo ujednačenije. Ne mora biti jednoobrazno, ali približno isto bi moralo biti - smatra stanovnik Starčevice Vladimir Sumonja.

Idejno rješenje

Skupština grada usvojila je 13. jula Odluku o dopuni Odluke o uređenju prostora i građevinskog zemljišta.

- Upravo ovom odlukom definisano je da je za izgradnju novih i dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju postojećih kolektivnih stambenih, kolektivno-stambenih objekata i poslovnih objekata u posebnoj i prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta potrebno dostaviti idejno rješenje fasada koje će biti predmet verifikacije kod nadležne komisije - navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana