Градска управа донијела нову мјеру као помоћ угоститељима: Накнада за љетне баште само 1 КМ

Александар Стојановић
Градска управа донијела нову мјеру као помоћ угоститељима: Накнада за љетне баште само 1 КМ

БАЊАЛУКА - Сви угоститељи у до краја године плаћаће симболичну накнаду за заузимање отворених и затворених башта, како би им се помогло да лакше преброде посљедице епидемије корона вируса.

У просјеку, угоститељи ће плаћати симболично по једну марку за заузимање јавних површина на којима држе љетње терасе, саопштили су из Градске управе.

Са циљем ублажавања економских посљедица епидемије, Град је донио закључак према којем ће накнаде за привремено заузимање јавне површине за баште угоститељских објеката отвореног и затвореног типа, до краја године бити умањене за 99 одсто, односно угоститељи ће плаћати само један одсто од важећих цијена.

- Уколико је мјесечни износ накнаде за привремено заузимање јавне површине 100 КМ, угоститељ ће платити само једну марку у периоду од 1. јуна до 31. децембра 2020. године. Накнада за заузимање јавне површине, која се привремено додјељује у сврху постављања башти угоститељских објеката, отвореног и затвореног типа, по квадратном метру дневно износи у посебној зони 0,005 КМ,  у првој зони 0,004 КМ, у другој зони 0,002 КМ, у трећој зони  0,0015 и у четвртој зони  0,001 КМ - појашњавају из Одјељења за комуналне послове.

Наглашавају да су власници угоститељских објеката током епидемије претрпјели велику штету.

- Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и да је угоститељима у протеклом периоду био забрањен рад, сматрамо оправданим да им се на овај начин помогне да санирају губитке - кажу из Одјељења.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму Жељко Татић каже да је ова мјера Градске управе за сваку похвалу те да ће значајно олакшати рад угоститељима који закупљују баште. Међутим, наглашава да је потребно мислити и на оне угоститеље који имају баште у свом власништву.

- Мјера јесте похвална, али она не обухвата све угоститеље и локална заједница мора размишљати и о власницима локала који не плаћају накнаде по овој основи. Њих би могли ослободити неких других намета, како би се та помоћ изједначила и како би свима једнако био олакшан рад - нагласио је Татић.

Угрожено пословање

Жељко Татић каже да су сви угоститељи значајно погођени епидемијом.

- Угоситетељи су живјели од гостију из дијаспоре, а сада њих нема. Из тог разлога нам је значајно угрожено пословање, а помоћ државе и локалних заједница је неопходна како бисмо остварили неку зараду - рекао је Татић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана