Gradska uprava donijela novu mjeru kao pomoć ugostiteljima: Naknada za ljetne bašte samo 1 KM

Aleksandar Stojanović
Gradska uprava donijela novu mjeru kao pomoć ugostiteljima: Naknada za ljetne bašte samo 1 KM

BANjALUKA - Svi ugostitelji u do kraja godine plaćaće simboličnu naknadu za zauzimanje otvorenih i zatvorenih bašta, kako bi im se pomoglo da lakše prebrode posljedice epidemije korona virusa.

U prosjeku, ugostitelji će plaćati simbolično po jednu marku za zauzimanje javnih površina na kojima drže ljetnje terase, saopštili su iz Gradske uprave.

Sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica epidemije, Grad je donio zaključak prema kojem će naknade za privremeno zauzimanje javne površine za bašte ugostiteljskih objekata otvorenog i zatvorenog tipa, do kraja godine biti umanjene za 99 odsto, odnosno ugostitelji će plaćati samo jedan odsto od važećih cijena.

- Ukoliko je mjesečni iznos naknade za privremeno zauzimanje javne površine 100 KM, ugostitelj će platiti samo jednu marku u periodu od 1. juna do 31. decembra 2020. godine. Naknada za zauzimanje javne površine, koja se privremeno dodjeljuje u svrhu postavljanja bašti ugostiteljskih objekata, otvorenog i zatvorenog tipa, po kvadratnom metru dnevno iznosi u posebnoj zoni 0,005 KM,  u prvoj zoni 0,004 KM, u drugoj zoni 0,002 KM, u trećoj zoni  0,0015 i u četvrtoj zoni  0,001 KM - pojašnjavaju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Naglašavaju da su vlasnici ugostiteljskih objekata tokom epidemije pretrpjeli veliku štetu.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju i da je ugostiteljima u proteklom periodu bio zabranjen rad, smatramo opravdanim da im se na ovaj način pomogne da saniraju gubitke - kažu iz Odjeljenja.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Željko Tatić kaže da je ova mjera Gradske uprave za svaku pohvalu te da će značajno olakšati rad ugostiteljima koji zakupljuju bašte. Međutim, naglašava da je potrebno misliti i na one ugostitelje koji imaju bašte u svom vlasništvu.

- Mjera jeste pohvalna, ali ona ne obuhvata sve ugostitelje i lokalna zajednica mora razmišljati i o vlasnicima lokala koji ne plaćaju naknade po ovoj osnovi. Njih bi mogli osloboditi nekih drugih nameta, kako bi se ta pomoć izjednačila i kako bi svima jednako bio olakšan rad - naglasio je Tatić.

Ugroženo poslovanje

Željko Tatić kaže da su svi ugostitelji značajno pogođeni epidemijom.

- Ugositetelji su živjeli od gostiju iz dijaspore, a sada njih nema. Iz tog razloga nam je značajno ugroženo poslovanje, a pomoć države i lokalnih zajednica je neophodna kako bismo ostvarili neku zaradu - rekao je Tatić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana