Градња новог моста у Чесми почиње на прољеће

Јелена Танацковић
Градња новог моста у Чесми почиње на прољеће

БАЊАЛУКА - Након вишегодишњег чекања коначно се назире крај мукама мјештана Чесме. Од градоначелника Драшка Станивуковића добили су обећање да ће на прољеће почети изградња новог моста на мјесту старог прелаза преко Врбаса који је поплава однијела 2014. године.

Градоначелник је казао да су регулисани имовинско-правни односи те да је ребалансом буџета из градске касе за изградњу моста издвојено седам милиона КМ.

- Становници Чесме ће добити обновљену главну саобраћајницу, а биће ријешено и питања водоснабдијевања и канализације - рекао је Станивуковић.

Градоначелник је истакао да Градска управа има јасно рјешење за изградњу моста у Чесми.

- Приоритет је мост, а град је издвојио милион и по КМ да ријеши све имовинско-правне односе како би се могао расписати тендер за изградњу. Сада смо дошли до тог момента када се очекује и расписивање тендера - рекао је Станивуковић.

Нагласио је да се почетак изградње моста очекује на прољеће. Када је ријеч о осталим инвестицијама, истакао је пројекте водоснабдијевања и канализације, али и друге инфраструктурне пројекте.

- То је поступак који континуирано траје. Сви остали пројекти који буду долазили, рјешаваће се у Скупштини града и требало би да трају паралелно са изградњом моста. Циљ нам је да ријешимо и главну саобраћајницу у овој мјесној заједници, а то је пут Дубоки поток - додао је Станивуковић.

Станивуковић је истакао и проблем превоза ученика из насеља Чесма.

- Град прави другачију стратегију када је ријеч о уписној политици у школу и превозу ученика. Наиме, ђаци путују у центар у школу, што је нелогично јер имају у Чесми школу. Тако ћемо уложити дио средстава и видјети на који начин ова школа треба да се развија и олакшамо ученицима школовање - рекао је Станивуковић.

Мјештани ове мјесне заједнице кажу да им је горући проблем недостатак моста.

- Откако је поплава однијела мост 2014. године, километрима дуже путујемо да бисмо дошли до центра града. Такође, главна улица је у катастрофалном стању, што је срамота. Драго ми је што је коначно град увидио наше проблеме - истакао је мјештанин Чесме Стефан Бобар.

Стари прелаз

Стари мост је био узак, имао је једну саобраћајну траку, а преко њега су могли пролазити аутомобили, пјешаци и бициклисти. Мјештани и данас причају како је боље што су имали било какав прелаз на том дијелу Врбаса него сад кад немају никакав.

- Прије сам ишао бициклом и за десет минута сам био на пијаци која је била  са друге стране Врбаса. Сада морам да бирам, да ли ћу да се гурам са возилима кроз траписку шуму или ћу ићи поред “Инцела” - рекао је мјештанин који није хтио да му наведемо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана