Gradnja novog mosta u Česmi počinje na proljeće

Jelena Tanacković
Gradnja novog mosta u Česmi počinje na proljeće

BANjALUKA - Nakon višegodišnjeg čekanja konačno se nazire kraj mukama mještana Česme. Od gradonačelnika Draška Stanivukovića dobili su obećanje da će na proljeće početi izgradnja novog mosta na mjestu starog prelaza preko Vrbasa koji je poplava odnijela 2014. godine.

Gradonačelnik je kazao da su regulisani imovinsko-pravni odnosi te da je rebalansom budžeta iz gradske kase za izgradnju mosta izdvojeno sedam miliona KM.

- Stanovnici Česme će dobiti obnovljenu glavnu saobraćajnicu, a biće riješeno i pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacije - rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da Gradska uprava ima jasno rješenje za izgradnju mosta u Česmi.

- Prioritet je most, a grad je izdvojio milion i po KM da riješi sve imovinsko-pravne odnose kako bi se mogao raspisati tender za izgradnju. Sada smo došli do tog momenta kada se očekuje i raspisivanje tendera - rekao je Stanivuković.

Naglasio je da se početak izgradnje mosta očekuje na proljeće. Kada je riječ o ostalim investicijama, istakao je projekte vodosnabdijevanja i kanalizacije, ali i druge infrastrukturne projekte.

- To je postupak koji kontinuirano traje. Svi ostali projekti koji budu dolazili, rješavaće se u Skupštini grada i trebalo bi da traju paralelno sa izgradnjom mosta. Cilj nam je da riješimo i glavnu saobraćajnicu u ovoj mjesnoj zajednici, a to je put Duboki potok - dodao je Stanivuković.

Stanivuković je istakao i problem prevoza učenika iz naselja Česma.

- Grad pravi drugačiju strategiju kada je riječ o upisnoj politici u školu i prevozu učenika. Naime, đaci putuju u centar u školu, što je nelogično jer imaju u Česmi školu. Tako ćemo uložiti dio sredstava i vidjeti na koji način ova škola treba da se razvija i olakšamo učenicima školovanje - rekao je Stanivuković.

Mještani ove mjesne zajednice kažu da im je gorući problem nedostatak mosta.

- Otkako je poplava odnijela most 2014. godine, kilometrima duže putujemo da bismo došli do centra grada. Takođe, glavna ulica je u katastrofalnom stanju, što je sramota. Drago mi je što je konačno grad uvidio naše probleme - istakao je mještanin Česme Stefan Bobar.

Stari prelaz

Stari most je bio uzak, imao je jednu saobraćajnu traku, a preko njega su mogli prolaziti automobili, pješaci i biciklisti. Mještani i danas pričaju kako je bolje što su imali bilo kakav prelaz na tom dijelu Vrbasa nego sad kad nemaju nikakav.

- Prije sam išao biciklom i za deset minuta sam bio na pijaci koja je bila  sa druge strane Vrbasa. Sada moram da biram, da li ću da se guram sa vozilima kroz trapisku šumu ili ću ići pored “Incela” - rekao je mještanin koji nije htio da mu navedemo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana