Граде 50 километара нових водовода

Маја Станојевић
Граде 50 километара нових водовода

БАЊАЛУКА - Више од 2.000 домаћинстава на сеоском и приградском подручју добиће стабилно снабдијевање водом у оквиру великог инвестиционог циклуса под називом “Вода 2”.

Изградња нових 50 километара водовода почиње сутра, и то на ширем подручју Мањаче, а јуче је и званично парафиран уговор са извођачима радова на пројекту “Вода 2”, који је вриједан око пет милиона евра. У оквиру овог пројекта биће изграђено 50 километара нове водоводне мреже, те неколико десетина километара нове канализације.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да су ово највећи пројекти изградње водоводне и канализационе мреже у граду у посљедње три деценије.

- На међународном тендеру који је спровела Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) најуспјешнији је био конзорцијум који чине предузећа “Хидрокоп” и “МГ Минд”. Већ ове седмице почињемо радове на овом пројекту и то у рејону Мањаче - изјавио је Радојичић.

Директор “Хидрокопа” Радислав Бабић казао је да је ово за њих велики посао на основу којег ће упослити домаће раднике и домаћу оперативу, што је од огромног значаја за ове фирме.

- Рок за завршетак комплетног пројекта је двије године - прецизирао је Бабић.

У оквиру пројекта “Вода 2” биће изграђени водоводи у Тузланској и улици Српских устаника, те Браће Милетића. Планиран је и завршетак великог водовода у Јагарама, дио подсистема “Звијезда - Црно врело”: Бистрица, Кременовићи, Гаковићи и Бркићи, те интегрисање постојећег водовода у Бронзаном Мајдану на “Црно врело”, крак Обровац, крак Кмећани, те Поткозарје, Верићи и Мишин Хан.

Радови на пројекту “Вода 1” започети су прошле и ове године. Овај сложени пројекат снабдијевања водом и канализације подијељен је у три фазе и вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) као и осам милиона КМ донације Европске уније. Кроз пројекте “Вода 1, 2 и 3” планирано је да буде обезбијеђено стабилно снабдијевање водом за 95 одсто становништва Бањалуке.

У оквиру пројекта “Вода 3” планирано је, између осталог, да буду изграђени резервоар на Старчевици, секундарна водоводна мрежа Туњице 2, Драгочај и Шарговац, те више водовода у селима на подручју Мањаче.

 Канализација

Према пројекту “Вода 2” неколико улица добиће канализацију. Градња је планирана у Путу српских бранилаца, потом неколико кракова улица у Дракулићу, неколико улица у Врбањи, Куљанима и Ади, те на више локација на Лаушу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана