Grade 50 kilometara novih vodovoda

Maja Stanojević
Grade 50 kilometara novih vodovoda

BANjALUKA - Više od 2.000 domaćinstava na seoskom i prigradskom području dobiće stabilno snabdijevanje vodom u okviru velikog investicionog ciklusa pod nazivom “Voda 2”.

Izgradnja novih 50 kilometara vodovoda počinje sutra, i to na širem području Manjače, a juče je i zvanično parafiran ugovor sa izvođačima radova na projektu “Voda 2”, koji je vrijedan oko pet miliona evra. U okviru ovog projekta biće izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te nekoliko desetina kilometara nove kanalizacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da su ovo najveći projekti izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u gradu u posljednje tri decenije.

- Na međunarodnom tenderu koji je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najuspješniji je bio konzorcijum koji čine preduzeća “Hidrokop” i “MG Mind”. Već ove sedmice počinjemo radove na ovom projektu i to u rejonu Manjače - izjavio je Radojičić.

Direktor “Hidrokopa” Radislav Babić kazao je da je ovo za njih veliki posao na osnovu kojeg će uposliti domaće radnike i domaću operativu, što je od ogromnog značaja za ove firme.

- Rok za završetak kompletnog projekta je dvije godine - precizirao je Babić.

U okviru projekta “Voda 2” biće izgrađeni vodovodi u Tuzlanskoj i ulici Srpskih ustanika, te Braće Miletića. Planiran je i završetak velikog vodovoda u Jagarama, dio podsistema “Zvijezda - Crno vrelo”: Bistrica, Kremenovići, Gakovići i Brkići, te integrisanje postojećeg vodovoda u Bronzanom Majdanu na “Crno vrelo”, krak Obrovac, krak Kmećani, te Potkozarje, Verići i Mišin Han.

Radovi na projektu “Voda 1” započeti su prošle i ove godine. Ovaj složeni projekat snabdijevanja vodom i kanalizacije podijeljen je u tri faze i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kao i osam miliona KM donacije Evropske unije. Kroz projekte “Voda 1, 2 i 3” planirano je da bude obezbijeđeno stabilno snabdijevanje vodom za 95 odsto stanovništva Banjaluke.

U okviru projekta “Voda 3” planirano je, između ostalog, da budu izgrađeni rezervoar na Starčevici, sekundarna vodovodna mreža Tunjice 2, Dragočaj i Šargovac, te više vodovoda u selima na području Manjače.

 Kanalizacija

Prema projektu “Voda 2” nekoliko ulica dobiće kanalizaciju. Gradnja je planirana u Putu srpskih branilaca, potom nekoliko krakova ulica u Drakuliću, nekoliko ulica u Vrbanji, Kuljanima i Adi, te na više lokacija na Laušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana