Град откупљује све акције Гробља

Весна Поповић
Град откупљује све акције Гробља

Бањалука - Град планира да у 2016. години постане једини власник комуналног предузећа "Градско гробље" и за откуп акција планирано је 100.000 КМ.

То је "Гласу Српске" потврдио градоначелник Слободан Гаврановић.

- Град је тренутно власник 61,65 одсто акција овог предузећа, док 38,35 одсто припада дионичком капиталу, односно у приватним је рукама 51 лица. Није у питању само план већ су предузети и први конкретни кораци. За откуп акција малих акционара у буџету града за 2016. годину планирано је 100.000 КМ - казао је Гаврановић.

Сматра да ће планирана сума бити довољна за остварење тог циља.

- Морамо водити рачуна о начину коришћења имовине града која је предата на управљање "Градском гробљу" и која има веома велику вриједност. Ако смо стоодстотни власници овог комуналног предузећа, онда можемо доносити другачије одлуке о имовини, а тренутно нисмо у могућности јер морамо консултовати сувласнике - рекао је Гаврановић.

Казао је да није коректно да дионичари остварују права и корист на основу новца који је град инвестирао.

- Сигурно није у питању мала сума, поготово када се узме у  обзир да је до сада град уложио око 20 милиона КМ у комплекс градског гробља у Врбањи - нагласио је Гаврановић.

Најавио је да ће по преузимању бити направљене промјене у управљачкој структури овог предузећа, али није желио да прецизира о каквим је промјенама ријеч.

- Поред "Градског гробља" сигурно ће бити и других предузећа у којима град има већински капитал а у којима можемо доћи до стоодстотног власништва. За њих ћемо тражити моделе како да обезбиједимо новац који ће нам омогућити да то постигнемо - рекао је Гаврановић.

Гробље у Врбањи предато је "Градском гробљу" на управљање у децембру 2014. године. Организовано је као посебна пословна и организациона јединица унутар овог предузећа, а цијене услуга су под контролом Скупштине града. Укупни капацитет гробља, када се пројекат у потпуности заврши, биће око 24.800 гробних мјеста, што ће бити довољно за наредних 35 година. До сада је изграђено 4.200 гробних мјеста. Осим ове локације, ово комунално предузеће управља и Новим гробљем на Побрђу на којем више нема мјеста за сахрањивање.

Дјелатност

"Градско гробље" ЈК а.д. организовано је као предузеће које обавља погребну дјелатност и оспособљено је за извођење грађевинско-каменорезачких радова, од израде споменика и гробница до ентеријера у грађевинарству. Основала га је Скупштина општине Бањалука 24.6.1966. године као предузеће под називом "Ново гробље" Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана