Град Бањалука тражи ниже цијене јавног превоза

Милош Васиљевић
Град Бањалука тражи ниже цијене јавног превоза

БАЊАЛУКА - На састанку са представницима превозничких предузећа, који је планиран за наредну седмицу, размотрићемо све елементе на основу чега ћемо донијети одлуку о корекцији цијена карата.

Рекао је ово градски менаџер Бојан Кресојевић за “Глас Српске” те додао да је просјечна цијена горива на бензинским пумпама нижа од 2,56 КМ, што је кључни предуслов за појефтињење карата.

- Ми смо већ одржали један састанак са превозницима, а други ће бити већ у наредној седмици. Неопходно је да анализирамо све аспекте и да видимо шта је реално у складу са уговореним условима. Између осталог, то је нижа цијена горива те временски период. Наш став је да цијена буде што повољнија, а сагледаћемо реално који су то  услови - рекао је Кресојевић.

Како каже, рано је било шта прогнозирати, али је реално да дође до корекције цијена.

- Уговор који смо наслиједили није јасно дефинисала прошла градска администрација, тако да нису сви кључеви у нашим рукама. Остало је да разговарамо са превозницима и дефинишемо све елементе. Наш је став да треба доћи до појефтињења, али потребно је и да јавност буде информисана. Након састанка са превозницима видјећемо да ли су испуњени сви услови и на који начин ће ићи ново дефинисање цијена - казао је Кресојевић, нагласивши да су добре субвенционисане цијене карата за поједине категорије становника које је увео градоначелник Драшко Станивуковић.

Кресојевић је нагласио да ће од идуће године сви пензионери имати бесплатан градски превоз.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори Републике Српске Дејан Мијић рекао је за “Глас Српске” да је створен први и врло важан предуслов за јефтиније карате, а то је да је цијена горива нижа од 2,56 КМ. Ипак, додаје да ће се након састанка представника Градске управе и превозника знати много више. Према његовим ријечима, ако се настави овакав тренд, требало би у наредном периоду да дође до корекције цијене.

- И нама би било драго да цијене горива буду још ниже. Има ту пуно чинилаца који одређују цијену коштања. Постоји формула коју град заједно са превозницима примјењује и на основу тога ће се формирати цијена. Кључ снижења цијена карата, а повећања прихода превозницима зависи колико будемо зарађивали. То чинимо кроз наплату карата или кроз одређене субвенције - рекао је Мијић.

Милица Татић из насеља Старчевица нада се јефтинијим картама.

- Најчешће купујем дневну карту која је 2,30 КМ, а с обзиром на то да је цијена горива сада повољнија, вјерујем да ће имати разумијевање, посебно за пензионере - рекла је Татићева.

Проблеми

Дејан Мијић наглашава да превознике муче проблеми како да задрже раднике, који након наученог заната одлазе у иностранство.

- Већ имамо проблем мањка возача. Покушавамо на све начина да повећамо плате радницима. Примања возача са топлим оброком и превозом су око 1.200 КМ у просјеку у грани саобраћаја и веза у Српској. То је опет недовољно да се људи задрже, јер су плате у иностранству пуно веће - казао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана