Господска улица као тркачка стаза

Александар Стојановић
Господска улица као тркачка стаза

Бањалука - Велики број грађана који возе бицикле кроз централну градску пјешачку зону, улицом Веселина Маслеше, често из незнања или свјесно не поштују пропис да је кроз ту улицу забрањено саобраћање свих возила, чиме угрожавају безбједност пјешака.

То се посебно односи на оне нешто млађе који возе прави слалом између пролазника и тркају се кроз популарну Господску улицу.

- Сваког љета понавља се иста прича. Људи се возе бициклима кроз Господску, неки споро, а неки, богами, веома брзо, тако да смо ми пјешаци угрожени јер надлежни не реагују. Прије неколико вечери младић на бициклу је великом брзином прошао поред мене и закачио ме. Није се ни окренуо, већ је само наставио даље. Због тога сам и одлучио да се јавим редакцији  “Гласа Српске” да апелујемо заједно на спречавање ове појаве.  Због таквих појединаца почео сам да заобилазим нашу најпознатију улицу - рекао је пензионер Предраг Мијић.

Улица Веселина Маслеше је култна градска улица и омиљено шеталиште за многе грађане.

- Неријетко, возачи бицикла не маре за то што у Господској има много родитеља и мале дјеце. Када сам са својим малишанима у граду, не смијем да их пустим ни метар испред себе јер стрепим да ли ће их неко закачити или, не дај боже, повриједити - рекла је становница МЗ Центар Милица Ђорђевић и додала да би полиција морала да кажњава све оне који не поштују прописе.

И студенткиња Економског факултета Мирјана Ћосић, која често вози свој омиљени двоточкаш, сматра да би појединци морали бити знатно опрезнији и поштовати прописе.

- Због несавјесних возача, сви смо се нашли на удару грађана. Јасно је прописано гдје је дозвољено возити бицикл, а мислим да није ни проблем када смо у Господској улици и тих неколико десетина метара сиђемо и одгурамо бицикл - додала је Ћосићева.

Надлежни органи истичу да контролу поштовања саобраћајне сигнализације контролише полиција те апелују на све појединце који не поштују прописе да ће бити кажњени у складу са законом.

- Саобраћајни знак забране за сва средства превоза стоји на почетку улице,  а саобраћај је дозвољен искључиво за доставна возила, и то од 22 часа до седам часова ујутро - казали су из Градске управе.

Бициклистичка магистрала

Бициклистичка стаза у Залужанима завршена је крајем маја, а тренутно су у изградњи 1,2 километра стазе дуж источног транзита, којим ће бити повезани Обилићево и Старчевица.

- Вриједност ових двију стаза је нешто више од 1,3 милиона КМ. Изградњом стазе дуж источног транзита желимо да формирамо источну бициклистичку магистралу - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана