Gospodska ulica kao trkačka staza

Aleksandar Stojanović
Gospodska ulica kao trkačka staza

Banjaluka - Veliki broj građana koji voze bicikle kroz centralnu gradsku pješačku zonu, ulicom Veselina Masleše, često iz neznanja ili svjesno ne poštuju propis da je kroz tu ulicu zabranjeno saobraćanje svih vozila, čime ugrožavaju bezbjednost pješaka.

To se posebno odnosi na one nešto mlađe koji voze pravi slalom između prolaznika i trkaju se kroz popularnu Gospodsku ulicu.

- Svakog ljeta ponavlja se ista priča. Ljudi se voze biciklima kroz Gospodsku, neki sporo, a neki, bogami, veoma brzo, tako da smo mi pješaci ugroženi jer nadležni ne reaguju. Prije nekoliko večeri mladić na biciklu je velikom brzinom prošao pored mene i zakačio me. Nije se ni okrenuo, već je samo nastavio dalje. Zbog toga sam i odlučio da se javim redakciji  “Glasa Srpske” da apelujemo zajedno na sprečavanje ove pojave.  Zbog takvih pojedinaca počeo sam da zaobilazim našu najpoznatiju ulicu - rekao je penzioner Predrag Mijić.

Ulica Veselina Masleše je kultna gradska ulica i omiljeno šetalište za mnoge građane.

- Nerijetko, vozači bicikla ne mare za to što u Gospodskoj ima mnogo roditelja i male djece. Kada sam sa svojim mališanima u gradu, ne smijem da ih pustim ni metar ispred sebe jer strepim da li će ih neko zakačiti ili, ne daj bože, povrijediti - rekla je stanovnica MZ Centar Milica Đorđević i dodala da bi policija morala da kažnjava sve one koji ne poštuju propise.

I studentkinja Ekonomskog fakulteta Mirjana Ćosić, koja često vozi svoj omiljeni dvotočkaš, smatra da bi pojedinci morali biti znatno oprezniji i poštovati propise.

- Zbog nesavjesnih vozača, svi smo se našli na udaru građana. Jasno je propisano gdje je dozvoljeno voziti bicikl, a mislim da nije ni problem kada smo u Gospodskoj ulici i tih nekoliko desetina metara siđemo i odguramo bicikl - dodala je Ćosićeva.

Nadležni organi ističu da kontrolu poštovanja saobraćajne signalizacije kontroliše policija te apeluju na sve pojedince koji ne poštuju propise da će biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

- Saobraćajni znak zabrane za sva sredstva prevoza stoji na početku ulice,  a saobraćaj je dozvoljen isključivo za dostavna vozila, i to od 22 časa do sedam časova ujutro - kazali su iz Gradske uprave.

Biciklistička magistrala

Biciklistička staza u Zalužanima završena je krajem maja, a trenutno su u izgradnji 1,2 kilometra staze duž istočnog tranzita, kojim će biti povezani Obilićevo i Starčevica.

- Vrijednost ovih dviju staza je nešto više od 1,3 miliona KM. Izgradnjom staze duž istočnog tranzita želimo da formiramo istočnu biciklističku magistralu - rekli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana