Гојазно више од пет одсто дјеце

Срна
Гојазно више од пет одсто дјеце

БАЊАЛУКА - Прекомјерну тјелесну тежину има 9,26 одсто тестиране дјеце узраста од шест до девет година из бањалучких основних школа, док је 5,37 одсто гојазно, показују резултати истраживања Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци.

Истраживање под називом “Преваленција прекомјерне тежине и гојазности код дјеце од шест до девет година” показало је да укупна преваленција прекомјерне тјелесне тежине и гојазности бањалучке дјеце износи скоро 15 одсто, што није мали проценат, саопштио је Факултет физичког васпитања и спорта.

Ови резултати у поређењу са резултатима сличних истраживања у окружењу указују да је укупна преваленца прекомјерне тежине и гојазности код дјеце основношколског узраста са подручија Бањалуке нешто нижа од резултата истог узорка тестираних у другим европским земљама, истиче се у саопштењу.

Са Факултета физичког васпитања и спорта додају да је забрињавајући тренд пораста прекомјерне тјелесне тежине и гојазности са годинама.

“Важно је истаћи да се прехрамбене навике и однос према физичкој активности стварају у овом узрасном периоду, те су васпитно-образовне установе значајан фактор у едукацији дјеце, а нарочито родитеља о потенцијалним здравственим проблемима узрокованим хипокинезијом и нездравом исхраном”, наводи се у резултатима истраживања.

У саопштењу се додаје да су повећање броја часова физичког васпитања у овом осјетљивом узрасту за раст и развој дјеце, стварање стимулативног школског окружења које подстиче на физичку активност, понуда здраве исхране путем унутаршколских пунктова за продају хране, те редовно праћење и мјерење нутритивног статуса и нивоа развоја моторичких способности дјеце млађег школског узраста, само неке од мјера које “треба да буду императив образовно-васпитног циља када је здравствени аспект у питању”.

Током маја тестирано је више од 2.030 дјеце с циљем ране идентификације прекомјерне тежине и гојазности, а истраживањем су била обухваћена дјеца из девет градских и двије подручне основне школе са подручија Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана