Gojazno više od pet odsto djece

Srna
Gojazno više od pet odsto djece

BANjALUKA - Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazuju rezultati istraživanja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci.

Istraživanje pod nazivom “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina” pokazalo je da ukupna prevalencija prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti banjalučke djece iznosi skoro 15 odsto, što nije mali procenat, saopštio je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Ovi rezultati u poređenju sa rezultatima sličnih istraživanja u okruženju ukazuju da je ukupna prevalenca prekomjerne težine i gojaznosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta sa područija Banjaluke nešto niža od rezultata istog uzorka testiranih u drugim evropskim zemljama, ističe se u saopštenju.

Sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta dodaju da je zabrinjavajući trend porasta prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti sa godinama.

“Važno je istaći da se prehrambene navike i odnos prema fizičkoj aktivnosti stvaraju u ovom uzrasnom periodu, te su vaspitno-obrazovne ustanove značajan faktor u edukaciji djece, a naročito roditelja o potencijalnim zdravstvenim problemima uzrokovanim hipokinezijom i nezdravom ishranom”, navodi se u rezultatima istraživanja.

U saopštenju se dodaje da su povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u ovom osjetljivom uzrastu za rast i razvoj djece, stvaranje stimulativnog školskog okruženja koje podstiče na fizičku aktivnost, ponuda zdrave ishrane putem unutarškolskih punktova za prodaju hrane, te redovno praćenje i mjerenje nutritivnog statusa i nivoa razvoja motoričkih sposobnosti djece mlađeg školskog uzrasta, samo neke od mjera koje “treba da budu imperativ obrazovno-vaspitnog cilja kada je zdravstveni aspekt u pitanju”.

Tokom maja testirano je više od 2.030 djece s ciljem rane identifikacije prekomjerne težine i gojaznosti, a istraživanjem su bila obuhvaćena djeca iz devet gradskih i dvije područne osnovne škole sa područija Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana