Гимназијалац заражен шугом

Јана Кезић
Гимназијалац заражен шугом

БАЊАЛУКА - У бањалучкој Гимназији појавила се шуга, а како “Глас Српске” незванично сазнаје, заражен је седамнаестогодишњи ученик ове школе.

О појави шуге, која је у народу позната и као “болест прљавих руку” међу средњошколцима информисан је и Дом здравља Бањалука, из којег су за “Глас Српске” потврдили да су о овом случају 14. октобра телефонским путем обавијештени од стране Института за јавно здравство Републике Српске. Како су навели из Дома здравља, добили су информацију из једне бањалучке средње школе о појави случаја шуге код ученика. У Дому здравља нису прецизирали о којој школи је ријеч.

- Хигијенско-епидемиолошка служба предузела је активности и обављен је ванредан санитарно-хигијенски надзор у школи, подијељено упутство о самој болести, начину заражавања и мјерама превенције те дате препоруке за сузбијање ширења ове болести - рекли су “Гласу Српске” у Дому здравља.

Из Гимназије јуче нисмо успјели добити информације да ли је случај заразе шугом забиљежен у њиховим просторијама, јер је директорица те образовне установе на боловању.

Један ученик Гимназије, који није желио да му помињемо име, испричао је за “Глас Српске” да се информација о шуги појавила 14. октобра, а да је ђацима у понедјељак званично потврђена.

- У понедјељак ујутро у школу је дошла санитарна инспекција, да би била прегледана школа и процијењена ситуација - казао је овај ученик.

Испричао је да су сви имали час са разредницима, на којима су разговарали о овом случају и информисали се о болести.

- Иако смо свјесни да то није смртоносна болест, сви смо се помало уплашили, јер није баш пријатно сусретати се са заразом. Свима је чудно откуд то, јер је у школи све чисто - истакао је овај ученик.

Настава, како додаје, није била обустављана.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да није упознат са овим случајем.

- Нема сазнања о томе, али то се може догодити свакоме, може се покупити на било ком мјесту, гдје има гужве - рекао је Бајић, додајући да посљедњих неколико година није било случајева шуге у средњим школама.

У Дому здравља навели су да осим тог случаја у току ове године није било пријављених случајева заразе шугом. Појаснили су да се лијечење спроводи скабицидним средствима, односно средствима која убијају шугарац, преписаним од стране доктора те је неопходно лијечити чланове породице или сексуалне партнере инфестиране особе.

Симптоми

У Дому здравља су рекли да је шуга паразитарно обољење узроковано шугарцем, чија је пенетрација у кожу видљива у облику папула, везикула или линеарних каналића у којима се налазе паразити и њихова јаја, док је резервоар заразе човјек.

- Најчешћи симптоми су интензиван свраб, поготово ноћу или при боравку у топлој просторији. Промјене и свраб се најчешће јављају на кожи ручних зглобова, лактова, пазушних јама, између прстију руку, на стомаку и бутинама - казали су у Дому здравља, додајући да се преноси директним, али продуженим контактом са кожом инфестиране особе. Симптоми болести јављају се четири до шест седмица након инфестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана