Gimnazijalac zaražen šugom

Jana Kezić
Gimnazijalac zaražen šugom

BANjALUKA - U banjalučkoj Gimnaziji pojavila se šuga, a kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, zaražen je sedamnaestogodišnji učenik ove škole.

O pojavi šuge, koja je u narodu poznata i kao “bolest prljavih ruku” među srednjoškolcima informisan je i Dom zdravlja Banjaluka, iz kojeg su za “Glas Srpske” potvrdili da su o ovom slučaju 14. oktobra telefonskim putem obaviješteni od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Kako su naveli iz Doma zdravlja, dobili su informaciju iz jedne banjalučke srednje škole o pojavi slučaja šuge kod učenika. U Domu zdravlja nisu precizirali o kojoj školi je riječ.

- Higijensko-epidemiološka služba preduzela je aktivnosti i obavljen je vanredan sanitarno-higijenski nadzor u školi, podijeljeno uputstvo o samoj bolesti, načinu zaražavanja i mjerama prevencije te date preporuke za suzbijanje širenja ove bolesti - rekli su “Glasu Srpske” u Domu zdravlja.

Iz Gimnazije juče nismo uspjeli dobiti informacije da li je slučaj zaraze šugom zabilježen u njihovim prostorijama, jer je direktorica te obrazovne ustanove na bolovanju.

Jedan učenik Gimnazije, koji nije želio da mu pominjemo ime, ispričao je za “Glas Srpske” da se informacija o šugi pojavila 14. oktobra, a da je đacima u ponedjeljak zvanično potvrđena.

- U ponedjeljak ujutro u školu je došla sanitarna inspekcija, da bi bila pregledana škola i procijenjena situacija - kazao je ovaj učenik.

Ispričao je da su svi imali čas sa razrednicima, na kojima su razgovarali o ovom slučaju i informisali se o bolesti.

- Iako smo svjesni da to nije smrtonosna bolest, svi smo se pomalo uplašili, jer nije baš prijatno susretati se sa zarazom. Svima je čudno otkud to, jer je u školi sve čisto - istakao je ovaj učenik.

Nastava, kako dodaje, nije bila obustavljana.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da nije upoznat sa ovim slučajem.

- Nema saznanja o tome, ali to se može dogoditi svakome, može se pokupiti na bilo kom mjestu, gdje ima gužve - rekao je Bajić, dodajući da posljednjih nekoliko godina nije bilo slučajeva šuge u srednjim školama.

U Domu zdravlja naveli su da osim tog slučaja u toku ove godine nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze šugom. Pojasnili su da se liječenje sprovodi skabicidnim sredstvima, odnosno sredstvima koja ubijaju šugarac, prepisanim od strane doktora te je neophodno liječiti članove porodice ili seksualne partnere infestirane osobe.

Simptomi

U Domu zdravlja su rekli da je šuga parazitarno oboljenje uzrokovano šugarcem, čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja, dok je rezervoar zaraze čovjek.

- Najčešći simptomi su intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Promjene i svrab se najčešće javljaju na koži ručnih zglobova, laktova, pazušnih jama, između prstiju ruku, na stomaku i butinama - kazali su u Domu zdravlja, dodajući da se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom infestirane osobe. Simptomi bolesti javljaju se četiri do šest sedmica nakon infestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana