Финализовани радови на прелазу преко Врбаса: Мост у Српским топлицама до краја маја

Александра Тодоровић
Финализовани радови на прелазу преко Врбаса: Мост у Српским топлицама до краја маја

БАЊАЛУКА - У оквиру радова на изградњи новог моста у Српским топлицама у току је постављање завршног слоја асфалта на мосту и приступним саобраћајницама.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је јуче приликом обиласка радова на овој локацији да је за додатне радове и завршетак моста у Српским топлицама било неопходно издвојити додатних 300.000 КМ из буџета града.

- У разговору са извођачима потврдили су да би крајем маја радови требало да буду комплетно завршени, да мост буде функционалан и стављен на располагање мјештанима - казао је Станивуковић.

Најавио је да ће у току ове године почети и први радови на три пута дужем мосту у Чесми те да ће град са љепшим временом постати право градилиште за будуће пројекте.

- Мостови су важни, они спајају људе и обале, увезују нашу Бањалуку - истакао је Станивуковић.

Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, у складу са динамиком извођења радова на мосту у Топлицама, послије постављања завршног слоја асфалта слиједи уградња мостовске и пјешачке ограде на зидовима, радови на електрофази, односно изградња расвјете те хоризонталне и вертикалне сигнализације. Завршни корак требало би да буде испитивање моста.

Из Одјељења за саобраћај и путеве казали су да ће нови мост омогућити квалитетнију везу између источног и западног транзита те растеретити улаз у град из правца кањона Тијесно и Мањаче. Вриједност ове инвестиције је 3,5 милиона КМ, уз додатних 300.000 КМ.

- Изведени су радови на конструкцији моста до нивоа армирано-бетонске плоче са положеним асфалтним слојем на коловозу и изграђеним тротоарима, као и радови на обалоутврди, односно заштити обале ријеке Врбас и опораца моста - поручили су из Одјељења.

Додали су да су до сада изведени и радови на изградњи приступних саобраћајница са обје стране ријеке до нивоа битоносивог асфалтног слоја.

Градња моста у Српским топлицама почела је 12. фебруара прошле године, а за радове је задужен конзорцијум који чине предузећа “Козарапутеви”, “Приједорпутеви”, “АБС солутион” и “Металинг”.

Карактеристике

Из Одјељења за саобраћај и путеве појаснили су да је ријеч о тзв. спрегнутом мосту (челик-бетон), са осовином у правцу распона 62 метра, са двије коловозне траке ширине 3,5 метара и двостраним тротоарима широким два метра. Укупна ширина моста износи 11 метара. Мост је карактеристичан са аспекта технологије градње, што подразумијева изградњу главних челичних носача висине од 160 до 250 центиметара, који се изводе у сегментима по пет комада и ослањају на зидове упорњака који представљају контратегове при конзолној градњи моста. Реконструисане су и постојеће саобраћајнице у дужини од 430 метара на лијевој и десној обали са изградњом потпорних зидова и тротоара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана