Finalizovani radovi na prelazu preko Vrbasa: Most u Srpskim toplicama do kraja maja

Aleksandra Todorović
Finalizovani radovi na prelazu preko Vrbasa: Most u Srpskim toplicama do kraja maja

BANjALUKA - U okviru radova na izgradnji novog mosta u Srpskim toplicama u toku je postavljanje završnog sloja asfalta na mostu i pristupnim saobraćajnicama.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je juče prilikom obilaska radova na ovoj lokaciji da je za dodatne radove i završetak mosta u Srpskim toplicama bilo neophodno izdvojiti dodatnih 300.000 KM iz budžeta grada.

- U razgovoru sa izvođačima potvrdili su da bi krajem maja radovi trebalo da budu kompletno završeni, da most bude funkcionalan i stavljen na raspolaganje mještanima - kazao je Stanivuković.

Najavio je da će u toku ove godine početi i prvi radovi na tri puta dužem mostu u Česmi te da će grad sa ljepšim vremenom postati pravo gradilište za buduće projekte.

- Mostovi su važni, oni spajaju ljude i obale, uvezuju našu Banjaluku - istakao je Stanivuković.

Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, u skladu sa dinamikom izvođenja radova na mostu u Toplicama, poslije postavljanja završnog sloja asfalta slijedi ugradnja mostovske i pješačke ograde na zidovima, radovi na elektrofazi, odnosno izgradnja rasvjete te horizontalne i vertikalne signalizacije. Završni korak trebalo bi da bude ispitivanje mosta.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve kazali su da će novi most omogućiti kvalitetniju vezu između istočnog i zapadnog tranzita te rasteretiti ulaz u grad iz pravca kanjona Tijesno i Manjače. Vrijednost ove investicije je 3,5 miliona KM, uz dodatnih 300.000 KM.

- Izvedeni su radovi na konstrukciji mosta do nivoa armirano-betonske ploče sa položenim asfaltnim slojem na kolovozu i izgrađenim trotoarima, kao i radovi na obaloutvrdi, odnosno zaštiti obale rijeke Vrbas i oporaca mosta - poručili su iz Odjeljenja.

Dodali su da su do sada izvedeni i radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica sa obje strane rijeke do nivoa bitonosivog asfaltnog sloja.

Gradnja mosta u Srpskim toplicama počela je 12. februara prošle godine, a za radove je zadužen konzorcijum koji čine preduzeća “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi”, “ABS solution” i “Metaling”.

Karakteristike

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve pojasnili su da je riječ o tzv. spregnutom mostu (čelik-beton), sa osovinom u pravcu raspona 62 metra, sa dvije kolovozne trake širine 3,5 metara i dvostranim trotoarima širokim dva metra. Ukupna širina mosta iznosi 11 metara. Most je karakterističan sa aspekta tehnologije gradnje, što podrazumijeva izgradnju glavnih čeličnih nosača visine od 160 do 250 centimetara, koji se izvode u segmentima po pet komada i oslanjaju na zidove upornjaka koji predstavljaju kontrategove pri konzolnoj gradnji mosta. Rekonstruisane su i postojeće saobraćajnice u dužini od 430 metara na lijevoj i desnoj obali sa izgradnjom potpornih zidova i trotoara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana