Фајронт у пет

Јасмина Салопек
Фајронт у пет

БАЊАЛУКА - Кафићи, ноћни клубови и ресторани који су удаљени најмање километар од стамбених објеката од сутра ће имати готово неограничено радно вријеме.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да ће се ова одлука односити искључиво на објекте, тачније власнике који поднесу захтјев за овакав вид рада.

Ову одлуку је Скупштина града изгласала прије непуна два мјесеца, али није могла бити на снази због блокаде “Службеног гласника” града.

Међутим, та препрека је отклоњена и више нема потешкоћа при реализацији одлука.

- Ново радно вријеме угоститељских објеката предвиђа да у току трајања љетне и зимске туристичке сезоне од седам ујутро до пет часова идућег дана радним даном и викендом могу радити ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће, који се налазе у нултој и првој зони градског грађевинског земљишта - истиче се у одлуци.

Ову могућност неће имати угоститељски објекти који се налазе у стамбено-пословним зградама колективног становања. За њих од 1. октобра почиње зимско радно вријеме, од седам до 23 часа.

- Наведено радно вријеме биће на снази до 31. марта идуће године. Ово радно вријеме односи се и на објекте који на подручју града обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност - саопштили су из Градске управе.

Додали су да ће током зимског радног времена угоститељски објекти смјештени ван стамбено-пословних зграда колективног становања и то ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће и угоститељски објекти за пиће радити од седам до 23 часа радним данима, а од седам до 24 часа викендом (петак и субота).

Ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће и угоститељски објекти за пиће којима је додијељен знак квалитета “Златна кашика” моћи ће да раде од седам до 24 часа, а петком и суботом ће радити час дуже.

- Ноћни клубови ће радити од 19 до два часа, а петком и суботом од 19 до три часа. Салони за посебне прилике, односно свадбени салони и слично, радиће од седам до три часа - истакли су из Градске управе.

Додали су да су објекти који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност дужни да се у зимском периоду придржавају прописаног радног времена, односно да организују своје пословање у периоду од седам до 22 часа.

Студент Марко Сузић каже да је одлука о неограниченом радном времену добра јер Бањалуку посјећује све више младих из региона, нарочито за вријеме празника.

- Млади туристи посјећују град на Врбасу не само због његових љепота већ и због ноћног живота. Клубови у центру града викендом су радили до три, док су радним данима били отворени до два часа. Многима то није било довољно, посебно када их понесе празнична атмосфера - казао је он.

Накнаде

Угоститељи који ће увести неограничено радно вријеме мораће да уплате таксу у износу од 3.600 марака. Другом одлуком су регулисане накнаде које угоститељи морају плаћати за дуже радно вријеме.

Према усвојеним измјенама, угоститељи који се налазе у нултој зони, а желе дуже да раде, мораће плаћати 500 КМ мјесечно за ту привилегију, а они који се налазе у првој зони 300 КМ мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана