Fajront u pet

Jasmina Salopek
Fajront u pet

BANjALUKA - Kafići, noćni klubovi i restorani koji su udaljeni najmanje kilometar od stambenih objekata od sutra će imati gotovo neograničeno radno vrijeme.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da će se ova odluka odnositi isključivo na objekte, tačnije vlasnike koji podnesu zahtjev za ovakav vid rada.

Ovu odluku je Skupština grada izglasala prije nepuna dva mjeseca, ali nije mogla biti na snazi zbog blokade “Službenog glasnika” grada.

Međutim, ta prepreka je otklonjena i više nema poteškoća pri realizaciji odluka.

- Novo radno vrijeme ugostiteljskih objekata predviđa da u toku trajanja ljetne i zimske turističke sezone od sedam ujutro do pet časova idućeg dana radnim danom i vikendom mogu raditi restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće, koji se nalaze u nultoj i prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta - ističe se u odluci.

Ovu mogućnost neće imati ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambeno-poslovnim zgradama kolektivnog stanovanja. Za njih od 1. oktobra počinje zimsko radno vrijeme, od sedam do 23 časa.

- Navedeno radno vrijeme biće na snazi do 31. marta iduće godine. Ovo radno vrijeme odnosi se i na objekte koji na području grada obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost - saopštili su iz Gradske uprave.

Dodali su da će tokom zimskog radnog vremena ugostiteljski objekti smješteni van stambeno-poslovnih zgrada kolektivnog stanovanja i to restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće i ugostiteljski objekti za piće raditi od sedam do 23 časa radnim danima, a od sedam do 24 časa vikendom (petak i subota).

Restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće i ugostiteljski objekti za piće kojima je dodijeljen znak kvaliteta “Zlatna kašika” moći će da rade od sedam do 24 časa, a petkom i subotom će raditi čas duže.

- Noćni klubovi će raditi od 19 do dva časa, a petkom i subotom od 19 do tri časa. Saloni za posebne prilike, odnosno svadbeni saloni i slično, radiće od sedam do tri časa - istakli su iz Gradske uprave.

Dodali su da su objekti koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost dužni da se u zimskom periodu pridržavaju propisanog radnog vremena, odnosno da organizuju svoje poslovanje u periodu od sedam do 22 časa.

Student Marko Suzić kaže da je odluka o neograničenom radnom vremenu dobra jer Banjaluku posjećuje sve više mladih iz regiona, naročito za vrijeme praznika.

- Mladi turisti posjećuju grad na Vrbasu ne samo zbog njegovih ljepota već i zbog noćnog života. Klubovi u centru grada vikendom su radili do tri, dok su radnim danima bili otvoreni do dva časa. Mnogima to nije bilo dovoljno, posebno kada ih ponese praznična atmosfera - kazao je on.

Naknade

Ugostitelji koji će uvesti neograničeno radno vrijeme moraće da uplate taksu u iznosu od 3.600 maraka. Drugom odlukom su regulisane naknade koje ugostitelji moraju plaćati za duže radno vrijeme.

Prema usvojenim izmjenama, ugostitelji koji se nalaze u nultoj zoni, a žele duže da rade, moraće plaćati 500 KM mjesečno za tu privilegiju, a oni koji se nalaze u prvoj zoni 300 KM mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana