Епидемија одгодила градњу пристаништа

Александар Стојановић
Епидемија одгодила градњу пристаништа

БАЊАЛУКА - Расте интересовање Бањалучана за вожњу дајак чамцима, а из “Дајак клуба” очекују у овој години рекордан број пријава за вожњу овим атрактивним пловилом водама Врбаса.

Планирана изградња великог дајак пристаништа, у близини Градског моста, одгођена је због посљедица вируса корона на финансије у буџету града.

- Нажалост морали смо поједине пројекте да одгодимо док ситуација не буде нормализована. Надамо се да ћемо овај пројекат реализовати до краја године или, евентуално, на прољеће наредне године - рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Усљед епидемије вируса корона већина грађана одлучује се да одмор проведе у Републици Српској и искористи погодности домаћих туристичких атракција.

Предсједник “Дајак клуба” Андреј Замоло за “Глас Српске” истиче да је интересовање велико, а грађани свакодневно зову да се информишу у вези са вожњама.

- Очекујемо да ћемо ове сезоне имати већу заинтересованост и више вожњи него претходних година. У протеклих десет година, колико постоји наш клуб, дали смо све од себе да створимо препознатљиву бањалучку причу када је у питању дајак чамац - истакао је Замоло.

Због епидемиолошких мјера које су још на снази, ове године неће бити организована школа дајакаштва, али мјере неће знатно утицати на вожње грађана.

- Школа подразумијева већи контакт полазника и учитеља па смо се одлучили да ове године не организујемо ту активност. Интересовање је велико и жао нам је што смо морали да се одлучимо на такав потез, али здравље наших чланова клуба и корисника нам је на првом мјесту. Што се тиче вожње грађана, ту неће бити проблема, јер је чамац дугачак 7,5 метара и могуће је направити прихватљиву дистанцу, а прије уласка у чамац вршиће се дезинфекција руку - истакао је Замоло.

Он је додао да ће ове године бити одржана традиционална трка дајак чамаца 26. јула, у оквиру “Љета на Врбасу”, а седам дана касније и маратонска трка у организацији “Дајак клуба”.

 Традиција

Зоран Санковић из Туристичке организације града је нагласио да је дајак чамац велики туристички потенцијал нашег града.

- Из године у годину на Врбасу имамо све више дајак чамаца и то може само да нас радује, јер се наставља лијепа традиција. Вожња дајак чамцем је посебна атракција за све туристе, јер могу да доживе град на другачији начин, из перспективе Врбаса - закључио је Санковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана