Epidemija odgodila gradnju pristaništa

Aleksandar Stojanović
Epidemija odgodila gradnju pristaništa

BANjALUKA - Raste interesovanje Banjalučana za vožnju dajak čamcima, a iz “Dajak kluba” očekuju u ovoj godini rekordan broj prijava za vožnju ovim atraktivnim plovilom vodama Vrbasa.

Planirana izgradnja velikog dajak pristaništa, u blizini Gradskog mosta, odgođena je zbog posljedica virusa korona na finansije u budžetu grada.

- Nažalost morali smo pojedine projekte da odgodimo dok situacija ne bude normalizovana. Nadamo se da ćemo ovaj projekat realizovati do kraja godine ili, eventualno, na proljeće naredne godine - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Usljed epidemije virusa korona većina građana odlučuje se da odmor provede u Republici Srpskoj i iskoristi pogodnosti domaćih turističkih atrakcija.

Predsjednik “Dajak kluba” Andrej Zamolo za “Glas Srpske” ističe da je interesovanje veliko, a građani svakodnevno zovu da se informišu u vezi sa vožnjama.

- Očekujemo da ćemo ove sezone imati veću zainteresovanost i više vožnji nego prethodnih godina. U proteklih deset godina, koliko postoji naš klub, dali smo sve od sebe da stvorimo prepoznatljivu banjalučku priču kada je u pitanju dajak čamac - istakao je Zamolo.

Zbog epidemioloških mjera koje su još na snazi, ove godine neće biti organizovana škola dajakaštva, ali mjere neće znatno uticati na vožnje građana.

- Škola podrazumijeva veći kontakt polaznika i učitelja pa smo se odlučili da ove godine ne organizujemo tu aktivnost. Interesovanje je veliko i žao nam je što smo morali da se odlučimo na takav potez, ali zdravlje naših članova kluba i korisnika nam je na prvom mjestu. Što se tiče vožnje građana, tu neće biti problema, jer je čamac dugačak 7,5 metara i moguće je napraviti prihvatljivu distancu, a prije ulaska u čamac vršiće se dezinfekcija ruku - istakao je Zamolo.

On je dodao da će ove godine biti održana tradicionalna trka dajak čamaca 26. jula, u okviru “Ljeta na Vrbasu”, a sedam dana kasnije i maratonska trka u organizaciji “Dajak kluba”.

 Tradicija

Zoran Sanković iz Turističke organizacije grada je naglasio da je dajak čamac veliki turistički potencijal našeg grada.

- Iz godine u godinu na Vrbasu imamo sve više dajak čamaca i to može samo da nas raduje, jer se nastavlja lijepa tradicija. Vožnja dajak čamcem je posebna atrakcija za sve turiste, jer mogu da dožive grad na drugačiji način, iz perspektive Vrbasa - zaključio je Sanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana