Еколошки проблеми не брину грађане

Сара Бојанић
Еколошки проблеми не брину грађане

БАЊАЛУКА - Реализација пројекта селективног прикупљања отпада у насељима Росуље и Нова варош није наишла на планирани одзив становника, што потврђује податак да је од 240 домаћинстава канте за раздвајање смећа преузело свега њих 39.

Из Одјељења за комуналне послове казали су за “Глас Српске” да је за учешће у пројекту грађанима понуђена и стимулација.

- Заинтересованима за приступање пројекту је уведена мјера умањења рачуна за одвоз отпада од 30 одсто - казали су из надлежног одјељења.

План је био да се грађани добровољно јаве и преузму канте за раздвајање отпада.

- Циљ пројекта је подизање свијести грађана о важности раздвојеног сакупљања отпада. Планирано је да у свако домаћинство буду постављене по двије канте од 240 литара, од којих је једна намијењена за комунални отпад и биоотпад, а друга за рециклирани отпад, односно за папир, картон, пластичну и металну амбалажу, те стакло - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Како наводе из надлежног одјељења, успјешнија реализација пројекта донијела би многе добробити.

- Осим уштеде простора на регионалној депонији, из старих искоришћених производа добијају се нови производи уз мањи утрошак воде, енергије и материје и уз смањење емисије угљен-диоксида у атмосферу - навели су из овог одјељења.

Подсјећамо, у фокусу пројекта нису зграде и насеља у којима су постављени контејнери, већ улице из којих се отпад прикупља и одвози са кућне адресе.

Да је проблем неадекватног одлагања отпада и настанак дивљих депонија све већи, потврдили су и из Центра за животну средину.

- Поред неадекватног одлагања смећа, због чега се стварају депоније, проблем представљају штетни материјали од којих су израђене амбалаже које на крају бацимо - казала је асистент за биодиверзитет и заштићена подручја Милица Кончар.

Према њеним ријечима, освијешћеност становништва о штетности загађења насталог неадекватним одлагањем отпада није на завидном нивоу.

- Сваки становник града из године у годину произведе све више отпадног материјала, што је поражавајући податак - појаснила је Кончарева.

Уређење града

Из Одјељења за комуналне послове поручили су да теже уређењу и љепшем изгледу града.

- Поред многобројних пројеката, имамо у плану уређење зелених острва не неколико локација у граду - поручили су из надлежног одјељења. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана