Ekološki problemi ne brinu građane

Sara Bojanić
Ekološki problemi ne brinu građane

BANjALUKA - Realizacija projekta selektivnog prikupljanja otpada u naseljima Rosulje i Nova varoš nije naišla na planirani odziv stanovnika, što potvrđuje podatak da je od 240 domaćinstava kante za razdvajanje smeća preuzelo svega njih 39.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove kazali su za “Glas Srpske” da je za učešće u projektu građanima ponuđena i stimulacija.

- Zainteresovanima za pristupanje projektu je uvedena mjera umanjenja računa za odvoz otpada od 30 odsto - kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Plan je bio da se građani dobrovoljno jave i preuzmu kante za razdvajanje otpada.

- Cilj projekta je podizanje svijesti građana o važnosti razdvojenog sakupljanja otpada. Planirano je da u svako domaćinstvo budu postavljene po dvije kante od 240 litara, od kojih je jedna namijenjena za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklirani otpad, odnosno za papir, karton, plastičnu i metalnu ambalažu, te staklo - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako navode iz nadležnog odjeljenja, uspješnija realizacija projekta donijela bi mnoge dobrobiti.

- Osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorišćenih proizvoda dobijaju se novi proizvodi uz manji utrošak vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu - naveli su iz ovog odjeljenja.

Podsjećamo, u fokusu projekta nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja i odvozi sa kućne adrese.

Da je problem neadekvatnog odlaganja otpada i nastanak divljih deponija sve veći, potvrdili su i iz Centra za životnu sredinu.

- Pored neadekvatnog odlaganja smeća, zbog čega se stvaraju deponije, problem predstavljaju štetni materijali od kojih su izrađene ambalaže koje na kraju bacimo - kazala je asistent za biodiverzitet i zaštićena područja Milica Končar.

Prema njenim riječima, osviješćenost stanovništva o štetnosti zagađenja nastalog neadekvatnim odlaganjem otpada nije na zavidnom nivou.

- Svaki stanovnik grada iz godine u godinu proizvede sve više otpadnog materijala, što je poražavajući podatak - pojasnila je Končareva.

Uređenje grada

Iz Odjeljenja za komunalne poslove poručili su da teže uređenju i ljepšem izgledu grada.

- Pored mnogobrojnih projekata, imamo u planu uređenje zelenih ostrva ne nekoliko lokacija u gradu - poručili su iz nadležnog odjeljenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana