"Еко топлане" остварују огромне уштеде Граду Бањалука: Сачувани милиони у градској каси

Јелена Танацковић
"Еко топлане" остварују огромне уштеде Граду Бањалука: Сачувани милиони у градској каси

БАЊАЛУКА - Предузеће "Еко топлане" остварује велике уштеде граду на Врбасу с обзиром на то да од када је преузело испоруку топлотне енергије у Бањалуци из градске касе се не издваја новац за набавку енергената.

За разлику од ранијег периода, када су се за рад старе "Топлане" издвајала огромна средства, градска каса је сада растерећенија.
"Еко топлане" користе биомасу која је еколошки прихватљивија у односу на раније кориштен мазут, а који је изазивао главобоље Бањалучанима, јер је набавка често била отежана. 

Ново рјешење, односно дрвна сјечка је и економски исплативија, јер се не увози изузетно скупи мазут поготово у ситуацији када свијет тресе велика енергетска криза. Свјетска криза се ипак одражава и на рад "Еко топлана", које су у протеклом периоду удар раста цијена енергената подносиле захваљујући сопственим резервама. 

Предузеће "Еко топлане" Бањалука, основано је 30. маја 2017. године, а почело је са сукцесивним пуштањем у погон котлова у новембру те године, док је комунална дјелатност овом предузећу, одлуком Скупштине града Бањалука, повјерена 1. фебруара 2018. године.

На тај начин дошло је до огромног растерећења градског буџета, што јасно показују и бројке. Наиме, од 2005. до 2017. године, према евиденцијама Одјељења за финансије, Град је издвојио у просјеку годишње 5,5 милиона КМ за потребе старе "Топлане". 

- На име субвенција издвојено је 20,7 милиона КМ за набавку робних резерви мазута 10,5 милиона КМ, а за финансирање пренесених обавеза "Топлане" а. д. 22 милиона КМ. Осим тога, 2013. године извршена је докапитализација "Топлане" а. д. у износу од десет милиона КМ. Такође, Град је купио обвезнице које је "Топлана" а. д. емитовала 2017. године у номиналном износу од 2,3 милиона КМ - подсјећају из Градске управе Бањалука.

Према томе, како су нагласили од 2005. до 2017. године укупно је издвојено, по тим намјенама, 65,5 милиона КМ.

С друге стране, "Еко топлане" послују с добитком, а дио добити је исплаћен и оснивачима. 

- Међутим, треба имати у виду да је Град за оснивање "Еко топлана" издвојио 14,7 милиона КМ у новцу и милион КМ у праву грађења, чиме је стекао власнички удио у овом предузећу од 48,97 одсто, што је уписано у судски регистар - напомињу из Градске управе.

Ако се узму у обзир раније наведена средства која је Град сваке године издвајао да би омогућио рад старе "Топлане", закључак је да је износ инвестиције Града у ново предузеће односно "Еко топлане" већ отплаћен.

Осим градске касе, бенефите од "Еко топлана" имају и њени корисници, који су добили стабилан извор испоруке топлотне енергије произведене из домаћег биоенергента. 

Истовремено, власти држава широм свијета покушавају ублажити негативне посљедице велике енергетске кризе по потрошаче. 

Посљедице хаотичног стања на тржишту видљиве су ових дана у Сарајеву па је тако недавно, када су биљежене температуре и до 20 степени испод нуле, саопштено да тамошње топлане остају без гаса, те искључују гријање појединим насељима, што је узнемирило Сарајлије, с тим што је, у међувремену, најављена набавка додатних количина овог енергента.

ДУГОВИ 

Док "Еко топлане" доносе велике уштеде Градској управи, буџету дугови старе "Топлане" још представљају терет.

- Град Бањалука је гарант предузећу "Топлана" а. д. за четири задужења која су у отплати, чија је укупна почетна главница 28,9 милиона КМ. Ова задужења сада плаћа Град из редовних буџетских средстава, од 2017. године. Салдо главнице ових задужења на дан 31. децембар 2021. године износио је 22,8 милиона КМ - наводе из Градске управе. 

Укупне обавезе старе "Топлане" 31. децембра прошле године износиле су 86,9 милиона КМ, од чега средства која су кориштена за набавку мазута износе 75,6 милиона КМ.  
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана