"Eko toplane" ostvaruju ogromne uštede Gradu Banjaluka: Sačuvani milioni u gradskoj kasi

Jelena Tanacković
"Eko toplane" ostvaruju ogromne uštede Gradu Banjaluka: Sačuvani milioni u gradskoj kasi

BANjALUKA - Preduzeće "Eko toplane" ostvaruje velike uštede gradu na Vrbasu s obzirom na to da od kada je preuzelo isporuku toplotne energije u Banjaluci iz gradske kase se ne izdvaja novac za nabavku energenata.

Za razliku od ranijeg perioda, kada su se za rad stare "Toplane" izdvajala ogromna sredstva, gradska kasa je sada rasterećenija.
"Eko toplane" koriste biomasu koja je ekološki prihvatljivija u odnosu na ranije korišten mazut, a koji je izazivao glavobolje Banjalučanima, jer je nabavka često bila otežana. 

Novo rješenje, odnosno drvna sječka je i ekonomski isplativija, jer se ne uvozi izuzetno skupi mazut pogotovo u situaciji kada svijet trese velika energetska kriza. Svjetska kriza se ipak odražava i na rad "Eko toplana", koje su u proteklom periodu udar rasta cijena energenata podnosile zahvaljujući sopstvenim rezervama. 

Preduzeće "Eko toplane" Banjaluka, osnovano je 30. maja 2017. godine, a počelo je sa sukcesivnim puštanjem u pogon kotlova u novembru te godine, dok je komunalna djelatnost ovom preduzeću, odlukom Skupštine grada Banjaluka, povjerena 1. februara 2018. godine.

Na taj način došlo je do ogromnog rasterećenja gradskog budžeta, što jasno pokazuju i brojke. Naime, od 2005. do 2017. godine, prema evidencijama Odjeljenja za finansije, Grad je izdvojio u prosjeku godišnje 5,5 miliona KM za potrebe stare "Toplane". 

- Na ime subvencija izdvojeno je 20,7 miliona KM za nabavku robnih rezervi mazuta 10,5 miliona KM, a za finansiranje prenesenih obaveza "Toplane" a. d. 22 miliona KM. Osim toga, 2013. godine izvršena je dokapitalizacija "Toplane" a. d. u iznosu od deset miliona KM. Takođe, Grad je kupio obveznice koje je "Toplana" a. d. emitovala 2017. godine u nominalnom iznosu od 2,3 miliona KM - podsjećaju iz Gradske uprave Banjaluka.

Prema tome, kako su naglasili od 2005. do 2017. godine ukupno je izdvojeno, po tim namjenama, 65,5 miliona KM.

S druge strane, "Eko toplane" posluju s dobitkom, a dio dobiti je isplaćen i osnivačima. 

- Međutim, treba imati u vidu da je Grad za osnivanje "Eko toplana" izdvojio 14,7 miliona KM u novcu i milion KM u pravu građenja, čime je stekao vlasnički udio u ovom preduzeću od 48,97 odsto, što je upisano u sudski registar - napominju iz Gradske uprave.

Ako se uzmu u obzir ranije navedena sredstva koja je Grad svake godine izdvajao da bi omogućio rad stare "Toplane", zaključak je da je iznos investicije Grada u novo preduzeće odnosno "Eko toplane" već otplaćen.

Osim gradske kase, benefite od "Eko toplana" imaju i njeni korisnici, koji su dobili stabilan izvor isporuke toplotne energije proizvedene iz domaćeg bioenergenta. 

Istovremeno, vlasti država širom svijeta pokušavaju ublažiti negativne posljedice velike energetske krize po potrošače. 

Posljedice haotičnog stanja na tržištu vidljive su ovih dana u Sarajevu pa je tako nedavno, kada su bilježene temperature i do 20 stepeni ispod nule, saopšteno da tamošnje toplane ostaju bez gasa, te isključuju grijanje pojedinim naseljima, što je uznemirilo Sarajlije, s tim što je, u međuvremenu, najavljena nabavka dodatnih količina ovog energenta.

DUGOVI 

Dok "Eko toplane" donose velike uštede Gradskoj upravi, budžetu dugovi stare "Toplane" još predstavljaju teret.

- Grad Banjaluka je garant preduzeću "Toplana" a. d. za četiri zaduženja koja su u otplati, čija je ukupna početna glavnica 28,9 miliona KM. Ova zaduženja sada plaća Grad iz redovnih budžetskih sredstava, od 2017. godine. Saldo glavnice ovih zaduženja na dan 31. decembar 2021. godine iznosio je 22,8 miliona KM - navode iz Gradske uprave. 

Ukupne obaveze stare "Toplane" 31. decembra prošle godine iznosile su 86,9 miliona KM, od čega sredstva koja su korištena za nabavku mazuta iznose 75,6 miliona KM.  
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana