Екипе предузећа “Еко бел” обилазе локације уз ријеке: Уништавање комараца почиње идуће седмице

Маја Станојевић
Екипе предузећа “Еко бел” обилазе локације уз ријеке: Уништавање комараца почиње идуће седмице

БАЊАЛУКА - Активности на уклањању ларви комараца дуж ријека и стајаћих вода требало би да почну средином сљедеће седмице, док је запрашивање одраслих јединки комараца планирано око 15. јула.

Рекао је ово за “Глас Српске” Владимир Шушњар, директор предузећа “Еко бел”, која се бави дезинсекцијом на подручју града. Он је додао да је температура ријека и бара тренутно нижа од 15 степени Целзијуса, те то не погодује њиховом размножавању.

Према његовим ријечима, мањи број ларви комараца пронађен је на појединим локалитетима у ненасељеним подручјима.

- Радници “Еко бела” континуирано обилазе градска и приградска насеља, углавном дуж ријека и бара те мјере температуру воде - прецизирао је Шушњар.

Додао је да се запрашивање одраслих јединки комараца могу очекивати средином јула.

- Постоје два третмана на уништавању форми одраслих комараца. Први третман ће увелико зависити од температуре ваздуха, брзине вјетра, падавина и подземних вода - рекао је Шушњар.

Истакао је да сузбијању комараца могу допринијети и сами грађани тако што ће у својим двориштима чистити мјеста на којима се задржава вода.

- Савјетујем грађанима да не задржавају воду у саксијама на балконима, а мјештанима насеља да исушују локве. Ако иду у природу, моја препорука је да се намажу средствима за одбијање комараца и да  носе одјећу дугих рукава - казао је Шушњар .

Како је истакао, наредних дана очекује се и најезда гмизаваца који могу бити опасни по људе, а опасност долази и од пацова који су претежно храна змијама.

- У плану нам је да контролишемо све дивље депоније и мјеста попут трафо-станица, те дуж водотока ријека гдје је могуће присуство опасних гмизаваца. Превентивно радимо активности да неким репелентима растјерујемо змије са мјеста на којима се најчешће налазе или да их посебним хватаљкама премјештамо на друге локације - закључио је Шушњар. Он је апеловао на грађане да уреде дворишта, а посебно да редовно косе зелене површине.

Бањалучанка Бранка Г, мајка троје дјеце, рекла је да је њена породица већ имала доста проблема са комарцима.

- Најгоре је што уједају дјецу док спавају, иако прегледамо собу прије починка. Унијели смо неке биљке које одбијају комарце и од тад је ситуација нешто боља - казала је ова забринута мајка.

Крпељи

Према ријечима Владимира Шушњара, њихово предузеће посједује сву потребну опрему за сузбијање крпеља али чекају сагласност града да крену у њихово сузбијање.

- Повећан је број крпеља, па апелујем становницима да избјегавају непокошене травнате површине. Родитељи са дјецом треба да имају одјећу и обућу прилагођену изласцима у природу. Пожељно је да се носе дуги рукави и тренерке како би кожа била прекривена - рекао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана