Ekipe preduzeća “Eko bel” obilaze lokacije uz rijeke: Uništavanje komaraca počinje iduće sedmice

Maja Stanojević
Ekipe preduzeća “Eko bel” obilaze lokacije uz rijeke: Uništavanje komaraca počinje iduće sedmice

BANjALUKA - Aktivnosti na uklanjanju larvi komaraca duž rijeka i stajaćih voda trebalo bi da počnu sredinom sljedeće sedmice, dok je zaprašivanje odraslih jedinki komaraca planirano oko 15. jula.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko bel”, koja se bavi dezinsekcijom na području grada. On je dodao da je temperatura rijeka i bara trenutno niža od 15 stepeni Celzijusa, te to ne pogoduje njihovom razmnožavanju.

Prema njegovim riječima, manji broj larvi komaraca pronađen je na pojedinim lokalitetima u nenaseljenim područjima.

- Radnici “Eko bela” kontinuirano obilaze gradska i prigradska naselja, uglavnom duž rijeka i bara te mjere temperaturu vode - precizirao je Šušnjar.

Dodao je da se zaprašivanje odraslih jedinki komaraca mogu očekivati sredinom jula.

- Postoje dva tretmana na uništavanju formi odraslih komaraca. Prvi tretman će uveliko zavisiti od temperature vazduha, brzine vjetra, padavina i podzemnih voda - rekao je Šušnjar.

Istakao je da suzbijanju komaraca mogu doprinijeti i sami građani tako što će u svojim dvorištima čistiti mjesta na kojima se zadržava voda.

- Savjetujem građanima da ne zadržavaju vodu u saksijama na balkonima, a mještanima naselja da isušuju lokve. Ako idu u prirodu, moja preporuka je da se namažu sredstvima za odbijanje komaraca i da  nose odjeću dugih rukava - kazao je Šušnjar .

Kako je istakao, narednih dana očekuje se i najezda gmizavaca koji mogu biti opasni po ljude, a opasnost dolazi i od pacova koji su pretežno hrana zmijama.

- U planu nam je da kontrolišemo sve divlje deponije i mjesta poput trafo-stanica, te duž vodotoka rijeka gdje je moguće prisustvo opasnih gmizavaca. Preventivno radimo aktivnosti da nekim repelentima rastjerujemo zmije sa mjesta na kojima se najčešće nalaze ili da ih posebnim hvataljkama premještamo na druge lokacije - zaključio je Šušnjar. On je apelovao na građane da urede dvorišta, a posebno da redovno kose zelene površine.

Banjalučanka Branka G, majka troje djece, rekla je da je njena porodica već imala dosta problema sa komarcima.

- Najgore je što ujedaju djecu dok spavaju, iako pregledamo sobu prije počinka. Unijeli smo neke biljke koje odbijaju komarce i od tad je situacija nešto bolja - kazala je ova zabrinuta majka.

Krpelji

Prema riječima Vladimira Šušnjara, njihovo preduzeće posjeduje svu potrebnu opremu za suzbijanje krpelja ali čekaju saglasnost grada da krenu u njihovo suzbijanje.

- Povećan je broj krpelja, pa apelujem stanovnicima da izbjegavaju nepokošene travnate površine. Roditelji sa djecom treba da imaju odjeću i obuću prilagođenu izlascima u prirodu. Poželjno je da se nose dugi rukavi i trenerke kako bi koža bila prekrivena - rekao je Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana