“Е-чекаоница” чува здравље и штеди вријеме

Невена Рељић
“Е-чекаоница” чува здравље и штеди вријеме

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона промијенила је уобичајен начин живота и многима отежала свакодневицу, због чега се увођење апликације “Е-чекаоница” показало као одличан потез, а у протеклим мјесецима ову услугу користио је велики број Бањалучана.

Захваљујући овој апликацији, која је један од пројеката у оквиру “Паметног града”, многи пацијенти су налазе и термине за прегледе добијали у топлини дома, умјесто да се смрзавају док чекају испред амбуланти породичне медицине.

- Сваки пацијент помоћу апликације “Е-чекаоница”, коју смо увели у јулу 2020. године, може да се на једноставан начин наручи на љекарске прегледе у амбулантама породичне медицине - рекла је за “Глас Српске” портпарол Дома здравља Бањалука Јелена Мачинковић.

Додала је да пацијенти могу изабрати дан и термин који им највише одговара те да се апликација може користити на рачунарима и мобилним телефонима.

- С обзиром на то да су телефонске линије у нашој установи често преоптерећене позивима пацијената, сматрали смо да ће увођење ове мобилне апликације знатно олакшати наручивање на љекарске прегледе нашим пацијентима, као и ефикаснији рад особља - рекла је Мачинковићева.

Овај начин наручивања је по увођењу почео користити мали број пацијената, али се током времена број резервација путем “Е-чекаонице” знатно повећао.

- Очекујемо да ће апликација у наредном периоду бити коришћена у још већем обиму, што ће значајно олакшати рад здравственим радницима, а пацијентима смањити број телефонских позива - казала је Мачинковићева.

Осим “Е-чекаонице” која олакшава наручивање на преглед у амбуланте породичне медицине, Бањалучани имају могућност да им резултати налаза крвне слике стижу на и-мејл адресу.

- Налази крвне слике се шаљу пацијентима на њихове и-мејлове од краја 2019. године, а интезивно од марта 2020. године - навела је Мачинковићева.

Амбуланте

Дом здравља покренуо је “Е-чекаоницу” и у специјалистичко-консултативним амбулантама из гинекологије те у Савјетовалишту за дјецу и Центру за вакцинацију.

- “Е-чекаоница” омогућава пацијентима да се електронским путем сајта Дома здравља наручују код педијатра, односно гинеколога. “Е-чекаоница” се отвара по истом принципу као и оваква апликација у Служби породичне медицине - казали су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана