“E-čekaonica” čuva zdravlje i štedi vrijeme

Nevena Reljić
“E-čekaonica” čuva zdravlje i štedi vrijeme

BANjALUKA - Pandemija virusa korona promijenila je uobičajen način života i mnogima otežala svakodnevicu, zbog čega se uvođenje aplikacije “E-čekaonica” pokazalo kao odličan potez, a u proteklim mjesecima ovu uslugu koristio je veliki broj Banjalučana.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji, koja je jedan od projekata u okviru “Pametnog grada”, mnogi pacijenti su nalaze i termine za preglede dobijali u toplini doma, umjesto da se smrzavaju dok čekaju ispred ambulanti porodične medicine.

- Svaki pacijent pomoću aplikacije “E-čekaonica”, koju smo uveli u julu 2020. godine, može da se na jednostavan način naruči na ljekarske preglede u ambulantama porodične medicine - rekla je za “Glas Srpske” portparol Doma zdravlja Banjaluka Jelena Mačinković.

Dodala je da pacijenti mogu izabrati dan i termin koji im najviše odgovara te da se aplikacija može koristiti na računarima i mobilnim telefonima.

- S obzirom na to da su telefonske linije u našoj ustanovi često preopterećene pozivima pacijenata, smatrali smo da će uvođenje ove mobilne aplikacije znatno olakšati naručivanje na ljekarske preglede našim pacijentima, kao i efikasniji rad osoblja - rekla je Mačinkovićeva.

Ovaj način naručivanja je po uvođenju počeo koristiti mali broj pacijenata, ali se tokom vremena broj rezervacija putem “E-čekaonice” znatno povećao.

- Očekujemo da će aplikacija u narednom periodu biti korišćena u još većem obimu, što će značajno olakšati rad zdravstvenim radnicima, a pacijentima smanjiti broj telefonskih poziva - kazala je Mačinkovićeva.

Osim “E-čekaonice” koja olakšava naručivanje na pregled u ambulante porodične medicine, Banjalučani imaju mogućnost da im rezultati nalaza krvne slike stižu na i-mejl adresu.

- Nalazi krvne slike se šalju pacijentima na njihove i-mejlove od kraja 2019. godine, a intezivno od marta 2020. godine - navela je Mačinkovićeva.

Ambulante

Dom zdravlja pokrenuo je “E-čekaonicu” i u specijalističko-konsultativnim ambulantama iz ginekologije te u Savjetovalištu za djecu i Centru za vakcinaciju.

- “E-čekaonica” omogućava pacijentima da se elektronskim putem sajta Doma zdravlja naručuju kod pedijatra, odnosno ginekologa. “E-čekaonica” se otvara po istom principu kao i ovakva aplikacija u Službi porodične medicine - kazali su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana