Два моста преко Врбаса ускоро у новом руху

Александар Стојановић
Два моста преко Врбаса ускоро у новом руху

Мост преко Врбаса у Бочцу, према хидроелектрани, биће ускоро саниран у оквиру инвестиционог одржавања мостова, а у плану је и обнова појединих дијелова Градског моста, чиме ће ова два прелаза преко Врбаса засијати новим сјајем.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је за “Глас Српске” да је тендерска процедура за Градски мост већ завршена и да очекује да радови почну већ овог мјесеца.

- Што се тиче моста у Бочцу, у близини хидроелектране, то је била одлука стручног тима и одлучили смо да и њега санирамо ове године. Ниједан од ова два моста није значајније оштећен, нити угрожен, већ је ријеч о редовном одржавању - казао је Сандић.

Ови радови подразумијевају обнову главних челичних носача моста, односно пјескарење, антикорозивну заштиту, лакирање, чишћење сливника и друге мање радове, а предвиђено је да за те потребе из буџета буде издвојено 50.000 КМ.

- Што се тиче Градског моста, он је посљедњих година трпио веће саобраћајно оптерећење и радове спроводимо како бисмо уклонили његове посљедице. На њему ће бити потпуно промијењен асфалт, прочишћени сливници и урађена дилетација - нагласио је Сандић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Бочац Жељко Видачковић каже да је мост у том насељу у добром стању и да су му потребни само мањи, спољни радови.

- Ранијих година мјештани су се окупљали и фарбали ограду на мосту, те уређивали његов спољни изглед. Он је у прилично добром стању, сврсисходан је и на корист је свим мјештанима нашег насеља. Свакако да је утицај воде изазвао корозију на појединим мјестима и ова обнова није на одмет - казао је Видачковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево један Оливер Гачић истиче да је обнова овог моста од великог значаја, јер је за вријеме изградње Зеленог моста претрпио значајна оптерећења.

- Имали смо доста притужби и мјештана и возача на лош квалитет асфалта и на прагове на почетку моста, гдје су се правиле велике локве при јачој киши. Као један од симбола Бањалуке, мислим да је Градски мост заслужио обнову како би засијао новим сјајем, али и како би се побољшао сам квалитет саобраћајнице - истакао је Гачић.

 Одржавање

Сваке године инжењери процјењују стање мостова у граду и те податке достављају надлежном одјељењу, које одлучује када је потребно спровести одређене радове.

- Имамо редовно и инвестиционо одржавање. Редовно се спроводи сваке године и ту је ријеч о мањим радовима, а инвестиционо се спроводи периодично, када је потребно урадити веће захвате - казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана