Dva mosta preko Vrbasa uskoro u novom ruhu

Aleksandar Stojanović
Dva mosta preko Vrbasa uskoro u novom ruhu

Most preko Vrbasa u Bočcu, prema hidroelektrani, biće uskoro saniran u okviru investicionog održavanja mostova, a u planu je i obnova pojedinih dijelova Gradskog mosta, čime će ova dva prelaza preko Vrbasa zasijati novim sjajem.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je za “Glas Srpske” da je tenderska procedura za Gradski most već završena i da očekuje da radovi počnu već ovog mjeseca.

- Što se tiče mosta u Bočcu, u blizini hidroelektrane, to je bila odluka stručnog tima i odlučili smo da i njega saniramo ove godine. Nijedan od ova dva mosta nije značajnije oštećen, niti ugrožen, već je riječ o redovnom održavanju - kazao je Sandić.

Ovi radovi podrazumijevaju obnovu glavnih čeličnih nosača mosta, odnosno pjeskarenje, antikorozivnu zaštitu, lakiranje, čišćenje slivnika i druge manje radove, a predviđeno je da za te potrebe iz budžeta bude izdvojeno 50.000 KM.

- Što se tiče Gradskog mosta, on je posljednjih godina trpio veće saobraćajno opterećenje i radove sprovodimo kako bismo uklonili njegove posljedice. Na njemu će biti potpuno promijenjen asfalt, pročišćeni slivnici i urađena diletacija - naglasio je Sandić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bočac Željko Vidačković kaže da je most u tom naselju u dobrom stanju i da su mu potrebni samo manji, spoljni radovi.

- Ranijih godina mještani su se okupljali i farbali ogradu na mostu, te uređivali njegov spoljni izgled. On je u prilično dobrom stanju, svrsishodan je i na korist je svim mještanima našeg naselja. Svakako da je uticaj vode izazvao koroziju na pojedinim mjestima i ova obnova nije na odmet - kazao je Vidačković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo jedan Oliver Gačić ističe da je obnova ovog mosta od velikog značaja, jer je za vrijeme izgradnje Zelenog mosta pretrpio značajna opterećenja.

- Imali smo dosta pritužbi i mještana i vozača na loš kvalitet asfalta i na pragove na početku mosta, gdje su se pravile velike lokve pri jačoj kiši. Kao jedan od simbola Banjaluke, mislim da je Gradski most zaslužio obnovu kako bi zasijao novim sjajem, ali i kako bi se poboljšao sam kvalitet saobraćajnice - istakao je Gačić.

 Održavanje

Svake godine inženjeri procjenjuju stanje mostova u gradu i te podatke dostavljaju nadležnom odjeljenju, koje odlučuje kada je potrebno sprovesti određene radove.

- Imamo redovno i investiciono održavanje. Redovno se sprovodi svake godine i tu je riječ o manjim radovima, a investiciono se sprovodi periodično, kada je potrebno uraditi veće zahvate - kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana