“Дуга” организује курсеве шивења и кројења: Вриједне руке чувају традицију од заборава

Александра Тодоровић
“Дуга” организује курсеве шивења и кројења: Вриједне руке чувају традицију од заборава

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење жена “Дуга” организоваће курс за шивење и кројење како би заинтересовали млађе нараштаје да учењем ових вјештина сачувају традицију од заборава.

Организатор курса и чланица “Дуге” Вера Стефановић казала је за “Глас Српске” да је планирано да курс за почетнике стартује 9. марта и траје до 25. маја ове године.

- То укупно представља 12 термина, односно 48 школских часова.  Планирано је да напредни курс почне 11. марта а да се заврши 27. маја - казала је Стефановићева.

Додала је да ће инструктор проводити обуку по плану и програму предвиђеном за сваки курс.

- На почетном курсу полазнице прво уче како да користе машине за шивење, затим уче врсте штепова, машинске бодове, порубе, ушитке, пришивање  рајсфершлуса, кројење и шивење сукње, кројење и шивење панталона. Програм напредног курса обухвата шивење одјевних предмета који су захтјевнији у текстилно-технолошком смислу - казала је Стефановићева.

Према њеним ријечима, посљедњих година све је више младих особа које су заинтересоване за курс кројења и шивења.

- Младе дјевојке се придружују нашим активностима, а заинтересоване су и за остале курсеве које организујемо, као што су курсеви веза, ткања, плетења,  керања и хеклања - нагласила је Стефановићева.

Додала је да заинтересоване полазнице могу да се обучавају и на индустријским машинама.

- Већ по завршетку почетног курса полазнице могу самостално да шију једноставне ствари али и одјевне предмете као што су сукња и панталоне. Једни желе да шију за себе и породицу, други желе да покрену мали бизнис, а неки уче шити како би се запослили у текстилној индустрији - казала је Стефановићева.

Нагласила је да незапослене особе до 30 година имају могућност да бесплатно присуствују курсу. Према њеним ријечима, пандемија је оставила трага те са неким активностима морају сачекати повољнију ситуацију.

- Курсеве организујемо у малим групама, по 10 чланова, уз строго поштовање мјера, тако да у протеклом периоду нисмо имали прекиде на курсевима - рекла је Стефановићева.

Курсеви ће се одржавати у Етно-кући “Дуга”, Хварска 1, улаз из улице Краља Петра Првог Карађорђевића, преко пута Окружног суда.

Рукотворине

У Етно-галерији “Дуга” у Српској улици могу се наћи везене, ткане, плетене, керана и хеклане рукотворине. Највише је заступљен змијањски вез који се може наћи на сувенирима, одјевним предметима и кућном текстилу.  

- Пројекти оваквог тима полазницама су омогућили социјализацију, научиле су нешто ново или су унаприједиле знања и развиле креативност - каже Вера Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана