“Duga” organizuje kurseve šivenja i krojenja: Vrijedne ruke čuvaju tradiciju od zaborava

Aleksandra Todorović
“Duga” organizuje kurseve šivenja i krojenja: Vrijedne ruke čuvaju tradiciju od zaborava

BANjALUKA - Humanitarno udruženje žena “Duga” organizovaće kurs za šivenje i krojenje kako bi zainteresovali mlađe naraštaje da učenjem ovih vještina sačuvaju tradiciju od zaborava.

Organizator kursa i članica “Duge” Vera Stefanović kazala je za “Glas Srpske” da je planirano da kurs za početnike startuje 9. marta i traje do 25. maja ove godine.

- To ukupno predstavlja 12 termina, odnosno 48 školskih časova.  Planirano je da napredni kurs počne 11. marta a da se završi 27. maja - kazala je Stefanovićeva.

Dodala je da će instruktor provoditi obuku po planu i programu predviđenom za svaki kurs.

- Na početnom kursu polaznice prvo uče kako da koriste mašine za šivenje, zatim uče vrste štepova, mašinske bodove, porube, ušitke, prišivanje  rajsferšlusa, krojenje i šivenje suknje, krojenje i šivenje pantalona. Program naprednog kursa obuhvata šivenje odjevnih predmeta koji su zahtjevniji u tekstilno-tehnološkom smislu - kazala je Stefanovićeva.

Prema njenim riječima, posljednjih godina sve je više mladih osoba koje su zainteresovane za kurs krojenja i šivenja.

- Mlade djevojke se pridružuju našim aktivnostima, a zainteresovane su i za ostale kurseve koje organizujemo, kao što su kursevi veza, tkanja, pletenja,  keranja i heklanja - naglasila je Stefanovićeva.

Dodala je da zainteresovane polaznice mogu da se obučavaju i na industrijskim mašinama.

- Već po završetku početnog kursa polaznice mogu samostalno da šiju jednostavne stvari ali i odjevne predmete kao što su suknja i pantalone. Jedni žele da šiju za sebe i porodicu, drugi žele da pokrenu mali biznis, a neki uče šiti kako bi se zaposlili u tekstilnoj industriji - kazala je Stefanovićeva.

Naglasila je da nezaposlene osobe do 30 godina imaju mogućnost da besplatno prisustvuju kursu. Prema njenim riječima, pandemija je ostavila traga te sa nekim aktivnostima moraju sačekati povoljniju situaciju.

- Kurseve organizujemo u malim grupama, po 10 članova, uz strogo poštovanje mjera, tako da u proteklom periodu nismo imali prekide na kursevima - rekla je Stefanovićeva.

Kursevi će se održavati u Etno-kući “Duga”, Hvarska 1, ulaz iz ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, preko puta Okružnog suda.

Rukotvorine

U Etno-galeriji “Duga” u Srpskoj ulici mogu se naći vezene, tkane, pletene, kerana i heklane rukotvorine. Najviše je zastupljen zmijanjski vez koji se može naći na suvenirima, odjevnim predmetima i kućnom tekstilu.  

- Projekti ovakvog tima polaznicama su omogućili socijalizaciju, naučile su nešto novo ili su unaprijedile znanja i razvile kreativnost - kaže Vera Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana